LEIPZIG - Twee Nederlandse voetbalfans die zondag in Leipzig in het stadion een fakkel ontstaken, zijn bestraft door de Duitse organisatie. Eén van hen heeft een WK-stadionverbod gekregen, dat de KNVB in Nederland waarschijnlijk zal overnemen.

Beiden kregen een boete van 35 euro. Het duo ontstak het stuk vuurwerk vlak voor aanvang van de WK-wedstrijd tussen Nederland en Servië en Montenegro (1-0).

"Een van hen had nog een kaartje voor een andere wedstrijd, maar dat kan hij dus vergeten", aldus Henk Groenevelt, hoofd van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). "Dit is ook een waarschuwing naar andere fans. Wie tijdens het WK zulke dingen doet, riskeert een vervelende sanctie."

Compliment

Een woordvoerder van de KNVB toonde zich zondagavond dik tevreden over het gedrag van de ongeveer 25.000 Nederlandse fans in Leipzig. "Elke keer vragen we onszelf af bij dit soort grote wedstrijden of het allemaal wel goed gaat. Maar ook nu weer is alles naar wens gegaan. Dat is een groot compliment waard aan alle betrokkenen."