LEIPZIG - Bijna 25.000 Nederlandse voetbalsupporters zijn zondag in Leipzig geweest voor het duel tussen Oranje en Servië en Montenegro (1-0) op het wereldkampioenschap. Ongeveer 15.000 van hen volgden de wedstrijd in het stadion, naar schatting van de politie keken 8000 tot 9000 Nederlanders naar het duel op grote televisieschermen in het stadscentrum.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De burgemeester van Leipzig sprak tegen Lloyd Vandenberg, voorzitter van de supportersvereniging Oranje, in een heel optimistische schatting zelfs over 30.000 tot 35.000 Nederlanders. "Maar het is een geweldig feest geweest", aldus Vandenberg. "We hebben hier een mooi visitekaartje afgegeven."

Feest

Het feest van de supportersvereniging in het stadscentrum was door het vroege aanvangstijdstip van de wedstrijd (15 uur) al om 7 uur begonnen. "We hadden verwacht dat het tegen een uur of elf wel zou volstaan, maar om half acht begon het plein al vol te lopen. Dat is echt ongelooflijk. Er waren al zo veel mensen vannacht hierheen gekomen. Om half acht stond het plein vol."

Ook volgens de Nederlandse politie was het zondag in de Oost-Duitse stad een groot Oranjefeest. "Er is werkelijk geen wanklank geweest", zei landelijk coördinator Jan Erkens. "Volgens mij is het perfect gelopen." Zijn collega Henk Groenevelt, hoofd van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme, had dezelfde ervaring. "Er heerste vandaag een uitgelaten sfeer, zonder enige agressie. Ik vond het uniek dat men hier om 7 uur 's morgens al een feest mocht maken. De gemeente Leipzig en de Duitse politie hebben perfect samengewerkt."

De aanwezigheid van Nederlandse agenten op bij voorbeeld de treinstations is volgens Erkens en Groenevelt goed gevallen bij de Nederlandse fans. "Dat is nieuw", aldus Erkens. "De mensen die uit de trein kwamen kregen het gevoel dat ze thuis waren. De collega's hebben allerlei supporters geholpen, onder meer door ze de weg te wijzen."

Henk Kesler

Vandenberg verwacht dat het volgende Oranjefeest, vrijdag in Stuttgart, nog imposanter wordt. "Dat wordt mega, mega, mega. Onze verwachtingen zijn nu al overtroffen, het was echt waanzinnig. We hadden vandaag Henk Kesler van de KNVB op het podium, we hadden diverse optredens en we hebben een Miss Oranje gekozen. Het is super verlopen. We hebben alleen wat oranje helmpjes ingenomen en geruild tegen een petje. Die helmpjes zijn provocerend, dat willen we niet. Maar de bezitters deden er niet moeilijk over. We willen hier gewoon geen helmpjes of oranje Hitler-snorren."

Stadionverbod

Twee Nederlandse voetbalfans die zondag in Leipzig in het stadion een fakkel ontstaken, hebben een WK-stadionverbod en een boete van 35 euro gekregen. Het duo ontstak het stuk vuurwerk vlak voor aanvang van de WK-wedstrijd tussen Nederland en Servië en Montenegro (1-0).

"Een van hen had nog een kaartje voor een andere wedstrijd, maar dat kan hij dus vergeten", aldus Henk Groenevelt, hoofd van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). "Dit is ook een waarschuwing naar andere fans. Wie tijdens het WK zulke dingen doet, riskeert een vervelende sanctie."

Controle

De stewards van het stadion in Leipzig hebben de supporters niet of nauwelijks gecontroleerd op naam. Dat zei Lloyd Vandenberg, voorzitter van de supportersvereniging Oranje. Bij het wereldkampioenschap voetbal staan de kaarten op naam, zodat de controle veel strenger kan zijn. "Maar ze hebben vandaag de namen helemaal niet gecontroleerd", aldus Vandenberg.

"Ze kunnen ook nooit 40.000 mensen allemaal op naam controleren. De toegang tot het stadion was trouwens dramatisch. De eerste doorgang ging nog wel, maar bij de tweede poort was het vreselijk. We zaten als haringen in een ton. Zo ga je niet met mensen om."

De Duitse politie hield zondag voor de wedstrijd in Leipzig drie personen aan die vervalste of gestolen tickets op de zwarte markt wilden verkopen. Het ging om twee Polen en een Amerikaan.