AMSTERDAM - De zege van 'onze jongens' in Duitsland tegen Servië en Montenegro zal de Nederlandse belegger maandag naar alle waarschijnlijkheid onberoerd laten. Maar op het moment dat Oranje uit het toernooi wordt gestoten, is dat heel anders, zo blijkt uit een onderzoek van de drie onderzoeksinstituten Tuck School of Business, MIT en Norwegian School of Management.

Uit de studie blijkt dat beleggers hun teleurstelling over een nederlaag van de nationale voetbalploeg afreageren op de beurs. Het omgekeerde gebeurt gek genoeg niet: beleggers investeren niet meer na een winstpotje.

De onderzoekers bekeken de uitslagen van bijna duizend toernooiwedstrijden tussen 1974 en 2004 en zagen dat de beurs van een net uitgeschakeld land bijna vier tiende procent lager eindigt dan gemiddeld.

Het onderzoek toont verder aan dat de teleurstelling (en daarmee het verlies) evenredig toeneemt met het gewicht van de wedstrijd. Zo heeft de uitschakeling van een nationale ploeg tijdens de afvalronde van een WK de meeste impact op de voetballiefhebbende fondsmanager, aldus de onderzoekers. Het fenomeen komt vooral tot uitdrukking in landen met grote scharen voetbalfans, zoals Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Krachten

"Het is interessant om te zien hoeveel krachten voetbal losmaakt in de financiële wereld", licht professor Diego García de studie toe. "Het laat zien dat aandelenmarkten niet gedreven worden door ratio alleen."

Grappig

Handelaar Léon Cornelissen van effectenhuis Iris vindt de uitkomst grappig, maar gelooft er zelf niet zo in. "Toen Frankrijk in 1998 wereldkampioen werd, trok de economie er opeens enorm aan. Toen kreeg je allemaal van dit soort onderzoeken. Maar de echte reden achter het Franse herstel was een belastingmaatregel die de koopkracht versterkte", aldus de handelaar. "Ik heb nog nooit een teleurgestelde klant gehad die na een nederlaag zei: verkoop m'n hele portfolio maar", lacht hij.

García, zelf liefhebber van het spelletje, denkt dat beleggers een simpele les kunnen trekken uit het onderzoek: "Het WK begint: verkoop je aandelen!"