LEIPZIG - Marco van Basten zei na de zege op Servië en Montenegro (1-0) dat de hitte in Leipzig Oranjes grootste tegenstander was geweest. "Na een minuut of twintig kregen we er al last van. Beide partijen, overigens."

De bondscoach was tevreden. "Het ging niet gemakkelijk. Dat geeft niet. Het belangrijkste was om te beginnen met een zege. Die hebben de jongens fantastisch over de streep getrokken. Natuurlijk willen we graag nog beter voetbal. Dat kon nu nog niet."

Balverlies

Van Basten zag voldoende positieve punten. "Dat van die hitte hadden we niet afgesproken. Toch hebben we vanaf het begin controle gehad. Door teveel balverlies konden we de zaak echter niet zo uitspelen als we dat eigenlijk hadden gewild. De treffer van Robben gaf ons lucht. Ook daarna kregen we nog een paar aardige kansen."

Volgens Van Basten werd Van Bommel gewisseld wegens een lichte blessure. Over de wissel van Van Nistelrooij zei hij: "Ruud speelde niet gelukkig. Verder is er niets met hem aan de hand. Een goede spits, de volgende wedstrijd is hij er weer bij."

Training

De selectie van het Nederlands elftal traint maandag maar één keer. Marco van Basten besloot zondag om één van de twee geplande trainingen te schrappen.

In eerste instantie wilde de bondscoach maandag nog apart oefenen met de spelers die zondagmiddag niet in actie kwamen tegen Servië en Montenegro. Nu heeft hij de twee trainingen geïntegreerd. Oranje traint maandag om elf uur in het Badenova-stadion van SC Freiburg.