LEIPZIG - Voor Oranje is de dag van de waarheid aangebroken. Na een intensieve voorbereiding van een maand opent het Nederlands elftal zondag het WK in Duitsland met de wedstrijd tegen Servië en Montenegro in Leipzig.

Bondscoach Marco van Basten kan over een fitte en complete selectie beschikken. Zaterdag tijdens de afsluitende training kon ook Phillip Cocu de laatste twijfel wegnemen over zijn fitheid.

Oranje speelde drie keer eerder tegen Servië en Montenegro, het vroegere Joegoslavië, en won evenzoveel maal. Zaterdag kwamen al duizenden Nederlandse fans in Leipzig aan.

Camping

Ongeveer duizend supporters brengen de nacht door op de speciale oranjecamping in de Oost-Duitse stad. De verwachting is dat 15.000 tot 20.000 Nederlanders het duel in het Zentralstadion zullen bijwonen.

Na het duel van Oranje, dat om 15.00 uur begint, opent Mexico het WK met de wedstrijd tegen Iran in Nürnberg (18.00 uur). Doelman Oswaldo Sanchez is teruggekeerd in de Mexicaanse selectie nadat hij wegens de begrafenis van zijn vader (55) het trainingskamp in Duitsland tijdelijk had verlaten. Voor het duel met Iran is de doelman weer beschikbaar.

Beladen wedstrijd

De late avondwedstrijd gaat tussen Angola en Portugal in Keulen (21.00 uur). Het is een beladen wedstrijd, aangezien Angolo vroeger een kolonie was van Portugal. Het laatste onderlinge treffen in 2001 in Lissabon moest bij 5-1 voor Portugal worden gestaakt, omdat Angola door vier rode kaarten nog maar zeven spelers op het veld had staan.