LEIPZIG - Na een maandje puzzelen is Marco van Basten eruit. De bondscoach van het Nederlands elftal weet met welke elf spelers hij zondag vanaf drie uur Servië en Montenegro in Leipzig bestrijdt. De basisformatie verschilt niet zo heel veel van het elftal dat hij bij het begin van de voorbereiding op het WK in gedachten had.

Van Basten gaf zijn elftal zaterdag na afloop van de laatste training voor het eerste duel van Oranje op het WK nog niet prijs. Hij deed tijdens het afsluitende partijspelletje echter geen moeite om zijn favoriete elftal nog te verbergen.

De basisformatie van Oranje verschilt op drie plaatsen van het elftal dat Van Basten ruim een maand geleden al voor zichzelf op papier zette. Alleen Jan Kromkamp, Dirk Kuijt en Rafael van der Vaart verloren de afgelopen weken hun positie in het beoogde elftal.

Van Persie

Kromkamp maakt na een slechte oefenstage plaats voor John Heitinga. Kuijt moet voorlopig wijken voor de ontketende Robin van Persie. Wesley Sneijder vervangt tegen Servië en Montenegro Van der Vaart centraal op het middenveld. De Ajacied heeft op dit moment meer spelritme dan zijn vriend die begin april voor het laatst een officiële wedstrijd speelde.

Van der Vaart moet zich waarschijnlijk op de volgende groepswedstrijden van Oranje tegen Ivoorkust en Argentinië richten. "Het gaat steeds beter met Van der Vaart", lichtte Van Basten toe. Het was de bondscoach niet ontgaan dat de middenvelder van Hamburger SV nog niet zo lichtvoetig is als voor zijn blessure. "Dat komt vanzelf. Dat moet groeien."

Van Basten keek tijdens de laatste training voor het duel met Servië en Montenegro tevreden toe hoe Phillip Cocu en Mark van Bommel zonder problemen oefenden. De eerstgenoemde middenvelder van PSV trainde afgelopen week wegens een bovenbeenblessure apart. "Maar ik kan spelen", verklaarde Cocu. Van Bommel haakte vrijdag op de training met een pijnlijke knie tijdelijk af.

Heel lastig

Van Basten verklaarde nogmaals dat Oranje een topprestatie moet leveren om van Servië en Montenegro te winnen. "Die ploeg is gewoon heel lastig te bespelen. Ze voetballen heel compact en kunnen erg goed verdedigen. Ze hebben tijdens de hele WK-kwalificatie slechts één doelpunt tegen gekregen. Dat zegt genoeg. Dit wordt een topwedstrijd. Maar het geeft vertrouwen dat wij de moeilijkste duels in onze kwalificatiegroep tegen Tsjechië, Roemenië en Finland allemaal hebben gewonnen."

Vermoedelijke opstelling Nederland: Van der Sar; Heitinga, Ooijer, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van Bommel, Sneijder en Cocu; Van Persie, Van Nistelrooij en Robben.