WANGEN - Piet Hamberg heeft teleurgesteld het trainingskamp van Togo verlaten. De Nederlandse assistent-trainer van de Afrikaanse WK-debutant stapte vrijdag samen met de Duitse hoofdtrainer Otto Pfister op nadat de spelers van Togo al een week in staking waren. Zij protesteerden tegen het uitblijven van een fatsoenlijke premieregeling. "Zo konden wij niet werken", aldus Hamberg. "Als ik was gebleven zou dat een teken zijn dat ik mijn werk niet serieus neem."

Volgens Hamberg beloofde de president van de Togolese voetbalbond al een maand geleden dat er een premieregeling zou komen. "Maar er was vorige week nog steeds niets geregeld en dat pikten de internationals niet langer. Ze besloten in staking te gaan en niets meer te doen. Juist in de week dat we hard hadden moeten trainen, gingen zij boycotten. We hebben nog een week vol kunnen houden dat we boslopen deden of in het krachthonk zaten. Maar op een gegeven moment kon dat ook niet meer", zei Hamberg zaterdag."

Klootzakken

"Vrijdagmorgen hadden we met de selectie afgesproken dat we om half negen met de bus zouden vertrekken, maar toen ik samen met Otto in de bus zat, kwam er helemaal niemand. Toen hebben we tegen elkaar gezegd dat we ermee zouden stoppen. We hebben nog een gesprek met de president van de voetbalbond en andere officials afgewacht. Dat overleg stond om half twee 's middags gepland. Ze kwamen echter pas om half tien 's avonds. We hebben de hele middag op die klootzakken zitten wachten."

"Bij dat gesprek vertelden de officials hoe goed ze zelf waren en hoe slecht de spelers. Ik heb gezegd dat ik een mededeling had en dat we zouden opstappen. Bij het weggaan wilde ik ze nog een hand geven. Maar zelfs die hebben ze geweigerd. Ik heb ze veel geluk gewenst en gezegd dat ze het verder maar moesten uitzoeken."

Premies

Hamberg is inmiddels terug in zijn huis in Zürich, waar hij werkt in de jeugdopleiding van de club Grasshoppers. "Ik ga niet meer terug naar de ploeg van Togo. Pfister ook niet. Als het verhaal rond die premies goed was geregeld, meteen bij het begin van het trainingskamp, hadden wij normaal ons werk kunnen doen. Laat ik voorop stellen dat we met de spelers verder geen problemen hadden. Maar door de weigerachtige houding van de voetbalbond is onze hele voorbereiding naar de kloten geholpen."

"Beroepsmatig heb ik de juiste beslissing genomen, maar emotioneel had ik graag bij de wedstrijden willen zijn. Een wereldkampioenschap is toch een mooie kans, ook voor jezelf. Maar om nu alleen bij een WK te zijn om als coach je neus tegen het glas te duwen en verder geen wezenlijke bijdrage te kunnen leveren, zit niet in mij. Daar bedank ik voor. Door die staking was het bij Togo een chaos. Het kon echt niet langer zo."

Contract

"Ik heb inmiddels van de spelers begrepen dat ze opnieuw een aanbod van de bond hebben geweigerd en de wereld nu willen laten weten dat ze helemaal voor niets op het WK actief zijn. Ik ben er in ieder geval niet meer bij. In eerste instantie wilden ze me niet laten gaan. Ze geloofden ook niet dat we echt zouden opstappen. Ze kunnen echter niet anders. Ik heb geen contract. Dat hebben ze me nooit gegeven. Volgens de FIFA-regels is het zelfs verboden om trainers te hebben zonder aanstelling. Het is jammer dat het zo gelopen is, maar als ik mezelf serieus wil blijven nemen, was dit de enige juiste beslissing."

Pfister

De spelers van de selectie wilden Pfister terug. Een aantal zou naar hem toe willen gaan om hem over te halen. "Ik kom absoluut niet terug", liet Pfister zaterdag zelf weten. "De spelers hebben een drietal besloten trainingen geboycot. Daarmee viel de basis voor ons werk weg. Een droom van mijn leven is vernietigd."

Pfister nam in februari de leiding over het Afrikaanse team. Hij kwam erachter dat de nationale bond naliet de premies voor de kwalificatie voor het wereldkampioenschap aan de spelers uit te keren. Vrijdag nog was de minister van Sportzaken in Wangen om erover te onderhandelen. Afgaand op het vertrek van Pfister waren die gesprekken vruchteloos.