BERLIJN/SAN JOSE - Meer dan een miljoen Duitsers heeft vrijdag op verschillende feestlocaties in Duitse steden de aftrap van het WK gevierd. In alle grote steden stonden straten en pleinen stampvol met supporters die de openingswedstrijd tussen Duitsland en Costa Rica volgden op grote tv-schermen. Grote problemen deden zich niet voor.

Volgens de politie in Berlijn en München was er in de centra geen doorkomen aan. Na afloop van de Duitse zege tegen de Midden-Amerikanen weerklonken overal de Duitse WK-hits "Fiiiinaaaale Ohohoho" en "Berlin, wir fahren nach Berlin".

Het land Costa Rica was tijdens de wedstrijd "volledig lamgelegd", zo berichtten Zuid-Amerikaanse media vrijdagavond.

Ondanks het verlies maakten tienduizenden inwoners van de hoofdstad San José er toch een feestje van. Het Costaricaanse voetballiedje "Oe, Oe, Oe, Ticos Ticos" was overal te horen.

Arrestaties

De andere wedstrijd van vrijdag ging tussen Polen en Ecuador en werd in Gelsenkirchen gespeeld. De Duitse politie had voor de wedstrijden in München en Gelsenkirchen in totaal 3000 agenten ingezet. In München arresteerde de politie zeventien personen, maar tot grote ongeregeldheden kwam het niet.

Ook in Gelsenkirchen bleef het redelijk rustig. "De Polen toonden zich goede verliezers", aldus een woordvoerder van de politie na het duel dat door Ecuador met 2-0 werd gewonnen. De Duitse autoriteiten hadden voorafgaand aan het duel rekening gehouden met de komst van Poolse hooligans.

In Hamburg arresteerde de politie ongeveer twintig personen die anderen licht lichamelijk letsel hadden toegebracht. In Keulen pakte de politie wegens geweld en/of dronkenschap ongeveer veertig mensen op.