HINTERZARTEN - Rafael van der Vaart trapte de afgelopen dagen met een vreemd gevoel tegen de bal. Het kon de middenvelder weinig schelen of hij wel of geen medespeler bereikte. Pas echt belangrijk was of zijn gekwetste enkel alle inspanningen kon dragen. "Ik heb serieus gevreesd dat het WK voor mij te vroeg zou komen."

Diep in zijn hart weet de 23-jarige middenvelder nog steeds niet of hij in Duitsland een rol van betekenis kan spelen. Met een handvol scans als bewijsmateriaal bezweren verschillende doktoren dat de enkel van de international niets mankeert. Maar hoe kan het dan toch dat hij steeds weer last krijgt van het gewricht waar hij in januari aan is geopereerd?

Titelrace

Het liefst wilde de middenvelder aan het einde van het seizoen Hamburger SV nog in de Duitse titelrace houden. Met dank aan vooral Van der Vaart was deze club voor de winterstop de voornaamste uitdager van kampioen Bayern München. De Nederlander speelde nog niet eens alle wedstrijden maar werd door zijn Duitse collega’s wel verkozen tot beste speler van de eerste seizoenhelft in de Bundesliga.

Zonder Van der Vaart kon Hamburger SV niet voorkomen dat ook Werder Bremen de club op de ranglijst passeerde. De enkel van de middenvelder voelde niet goed. "Toen hebben we maar besloten om de schroef er eerder uit te halen. Dat moest helpen."

Alle tijd

Van Basten, als geen ander op de hoogte van slepende enkelblessures, gunde Van der Vaart alle tijd. De bondscoach heeft een belangrijke rol voor de middenvelder in gedachte. Als centrale middenvelder moet Van der Vaart het spel bepalen en verdelen. "Ik voel me heerlijk in die rol. Mijn enkel voelde ook steeds beter aan. Totdat ik vorige week op de training een bal op mijn voet kreeg. Weer een terugslag."

Opnieuw kreeg Van der Vaart al het vertrouwen van de bondscoach. "Hij heeft me helemaal niet onder druk gezet. Maar ik besefte natuurlijk wel dat ik weinig tijd meer had. Afgelopen woensdag moest ik presteren op de training. Ik had mijn koffers kunnen pakken als het toen weer fout was gegaan."

Pijn

Sinds woensdag treedt Van der Vaart op als fitte voetballer. De middenvelder oefent weer volledig met de selectie mee. Hij heeft echter soms ook nog pijn. Uit voorzorg gaat Van der Vaart de duels daarom nog uit de weg. Woensdag iets vaker, vrijdag op de training al iets minder. "Die pijn schijnt normaal te zijn. Mijn enkel wordt sterker en sterker. Ik moet nog wel honderd procent worden. Ik moet tijdens het spel niet meer aan die enkel denken. Dan is het goed."

"Ook aan de bondscoach vertel ik heel eerlijk hoe ik me voel. Als ik denk dat ik zondag kan spelen, dan zal ik dat zaterdag aangeven. Het is aan Van Basten om te kijken wat hij met die informatie doet. Hij heeft kennelijk heel veel vertrouwen in me. Dat doet me goed. Daar moet ik hem maar eens voor bedanken."

Van Basten is niet de eerste coach die sowieso een plaats voor Van der Vaart in zijn selectie vrijmaakt. "Ik ben best vaak geblesseerd geweest. Toch heb ik me nooit weer terug in een elftal hoeven te spelen. Ik stond er altijd heel snel weer. Misschien soms wel te snel. Al kan het me nu niet snel genoeg gebeuren."