FREIBURG - Twee dagen voor Nederland zijn eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal speelt, besloot bondscoach Marco van Basten een geheime training af te werken. Het stadion van SC Freiburg werd hermetisch afgesloten om publiek en pers op afstand te houden. Vanaf een berg op ongeveer 500 meter van het stadion waren echter wel wat glimpen van de oefensessie op te vangen.

Rondom het stadion liepen al ver voor aanvang van de trainingsessie diverse politieagenten en beveiligingsbeambten rond. De plaatsen waar je vanaf de straat het stadion in kon kijken, waren met groen doek afgeschermd zodat er niets van de training zichtbaar was. Bovendien waren de toegangspoorten met roodwit lint afgesloten. Tijdens de hele training liepen stewards met oranje hesjes rond het stadion om ongenode gasten geen kans te geven iets van Oranje te kunnen zien.

Geen kans

Bij aankomst van de spelersbus bij het Badenova-stadion van SC Freiburg bleek al dat de media geen kans kreeg om dicht bij Oranje te komen. Op de toegangsweg naar het stadion stonden diverse cameraploegen in afwachting van de bus. Nadat het voertuig de poort van Oranjes trainingslocatie passeerde, keerden ze onverrichter zake terug naar huis.

Vanaf een bergje vlak bij het stadion was de training echter deels te volgen. Gehinderd door laaghangende takken en de tribunes van het Badenova-stadion was slechts een gedeelte van het speelveld te zien. Grote gedeelten van de oefensessie speelden zich buiten het gezichtsveld van de toeschouwers af. Toch bood de training wel wat aanknopingspunten. Vooral de lichte knieblessure van Mark van Bommel zorgde voor enige consternatie.

Naar huis

Uiteindelijk bleek de kwetsuur van de middenvelder van PSV wel mee te vallen. Een uur nadat de besloten training afliep, stuurde bondscoach Marco van Basten de oproepkrachten Stijn Schaars en Nigel de Jong naar huis. De medische staf van het Nederlands elftal bleek genoeg vertrouwen te hebben in het genezingsproces van de geblesseerden Wesley Sneijder, Phillip Cocu en Rafael van der Vaart.

Sneijder en Van der Vaart speelden in het zichtbare gedeelte van de training mee met de A-ploeg van Van Basten. Veel zegt dat overigens niet. De tik die Van Bommel op zijn knie kreeg en de langzaam genezende kwetsuur van Cocu zorgden ervoor dat Van Basten niet met zijn favoriete opstelling kon trainen.

Speculaties

Toch zorgde de samenstelling van het elftal voor de nodige speculaties op de heuvel naast het stadion. Ook toen Van Bommel een ijszak op de knie kreeg, ratelden de fotocamera's in alle hevigheid. Televisieploegen die de training volgden, haastten zich om een beter beeld te krijgen. Oranje is nieuws, ook op vijfhonderd meter afstand.

Door het slechte zicht was de discussie over wie en wel meedeed echter groter dan dat er daadwerkelijk conclusies uit de besloten sessie konden worden getrokken. Zaterdag traint Van Basten in Leipzig weer in het openbaar en blijkt in hoeverre de training van vrijdag bepalend is in de aanloop naar de eerste wedstrijd tegen Servië en Montenegro.

Gezien alle, met blessures kwakkelende middenvelders kan er nog veel veranderen de laatste uren. Daar heeft zelfs een geheime oefensessie geen invloed op.