De man die het WK Voetbal heeft verzonnen was de Fransman Jules Rimet. Van 1958 tot en met 1970 was de trofee zelfs naar hem vernoemd. Aan het begin van dit WK staan we daarom even stil bij de geestelijk vader van dit evenement.

Rimet is geboren in 1873 en werd één van de belangrijkste voetbalofficials ooit. Niet alleen door het verzinnen van het WK, maar ook als voorzitter van de Franse Voetbalbond van 1919 tot en met 1945 en als baas van wereldvoetbalbond FIFA van 1921 tot en met 1954. In 1928 lukte het hem om de FIFA te overtuigen van het organiseren van het WK Voetbal. Dat besluit werd genomen op een congres in Amsterdam. Het WK Voetbal heeft dus Nederlandse geboortegrond.

Over Nederland gesproken: voordat de Fransman Rimet met het WK begon, was er al een Nederlander geweest, die dit tevergeefs had geprobeerd. Het was Carl Hirschmann, die met wat andere mensen al in 1914 begon, maar dat mislukte door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. In 1920 kwam Rimet voor het eerst in beeld om het opnieuw te proberen, maar wederom tevergeefs.

In 1928 lukte het dus wel en daarvoor is een duidelijke reden. In die tijd was voetbal over de hele wereld populair geworden, maar het belangrijkste internationale voetbaltoernooi was op de Olympische Spelen. En daar mochten alleen amateurs aan meedoen, zodat de beste voetballers, de profs dus, niet konden meedoen. Dat was overtuigend genoeg om Rimet in 1930 zijn zin te geven met het eerste WK Voetbal ooit.

In 1956 is hij overleden en als eerbetoon werd op het WK van 1958 de Cup naar hem vernoemd. In 1970 werd Brazilië voor de derde keer Wereldkampioen en mocht deze trofee daarom houden. Sindsdien is het de FIFA World Cup Trophey.

In 1983 werd de originele Jules Rimet Trophey in Brazilië gestolen en omgesmolten. De laatste daad van Rimet op een WK was in 1954, toen hij de Duitse aanvoerder Fritz Walter de Wereldcup overhandigde na het winnen van de finale tegen Hongarije.