SCHLAITZ - De eerste supporters druppelen donderdag de hele dag door binnen op de Oranjecamping van het wereldkampioenschap voetbal. Aan het begin van de middag waren ongeveer honderd oranjefans met tenten, caravans en campers gearriveerd bij het onderkomen in Schlaitz, nabij Leipzig. In die stad speelt Oranje zondag de eerste WK-wedstrijd, tegen Servië en Montenegro.

In totaal worden er duizend gasten verwacht, dat aantal is normaliter zaterdag bereikt. Zondag gaan de supporters met bussen naar Leipzig, waar ze het feest van de supportersvereniging Oranje meemaken in het stadscentrum. De meeste campinggasten hebben geen kaartjes en bekijken de wedstrijden daarna op de camping, degenen die wel een ticket hebben, worden na afloop van de WK-wedstrijd teruggebracht naar de camping.

Veiligheid

Vrijdagmiddag wordt de camping officieel geopend. Organisator Jokko de Wit heeft in totaal 63 man personeel, onder wie zestien beveiligingsbeambten (de helft Nederlands en de helft Duits). De Duitse politie heeft vijf agenten rondlopen die de fans in de gaten houden en die controleren of de leiding zich wel aan de regels en vergunningen houdt. De Wit verwacht daarmee geen problemen in Schlaitz: "We hadden een vergunning gevraagd van 14 uur tot 2 uur 's nachts, maar we hebben er een gekregen van 10 uur tot 4 uur 's nachts. Dus we kunnen heel lang doorgaan met schenken en muziek."

Op het terrein staat een grote feesttent, waarin gedurende de week optredens worden verzorgd. Ook kunnen de fans daarin de WK-duels volgen op een groot scherm. Na het WK-duel met Servië en Montenegro reist de camping door naar de regio Stuttgart, waar Oranje dan vrijdag Ivoorkust treft. De laatste camping is in de omgeving van Frankfurt, waar Nederland de poule afsluit tegen Argentinië. Op de tweede camping verwacht De Wit 1600 fans, op de derde 1100.