HEERLEN - Vrouwen zien het liefst Ruud van Nistelrooy of Dirk Kuyt spelen tijdens wedstrijden van Oranje op het WK. Uit een representatief onderzoek onder duizend vrouwen van bureau Pasa bleek donderdag dat zeven op de tien vrouwen een of meer spelers in het Nederlands elftal kent. Van die groep noemde in beide gevallen 17 procent Van Nistelrooy en Kuyt. Elf procent van de vrouwen koos voor doelman Edwin van der Sar.

Arjen Robben behaalde hetzelfde percentage. Phillip Cocu haalde 9 procent. De vrouwen die een favoriet noemden, deden dat overwegend om zijn voetbalkwaliteiten. Bij 14 procent van de respondenten is het uiterlijk van de spelers belangrijker.

Ruim driekwart van de Nederlandse vrouwen gaat een of meer wedstrijden op de televisie volgen.

Jongeren

Onder jongeren is Edwin van der Sar de meest populaire voetballer van het Nederlands elftal. Dat blijkt uit een enquête van actualiteitenprogramma TweeVandaag onder 4600 leden (12-24 jaar oud) van een jongerenpanel. De doelverdediger krijgt 15,8 procent van de stemmen op de voet gevolgd door Ruud van Nistelrooij met 15,5 procent. Arjen Robben is met 11,8 procent goed voor de derde plaats.

Bondscoach Marco van Basten krijgt van het panel een rapportcijfer van 7,4. Het hele Nederlandse elftal is een 7,3 waard. 30 procent denkt dat Oranje wereldkampioen wordt, maar het panel denkt dat Brazilië de meeste kans heeft op de eindoverwinning. Het Braziliaanse elftal is het overigens het meest populair als Nederland niet meetelt.

Stellingen

Het jeugdige panel kreeg ook een aantal stellingen voorgelegd. Met 'Het WK krijgt teveel aandacht op televisie' is 52 procent het oneens en 39 procent het eens.

'Vrouwen en voetbal is geen goede combinatie' vond overigens 84 procent onzin, slechts 11 procent kon zich vinden in die uitspraak. Uitgesplitst naar jongens en meisjes is een op de vijf jongens het met deze stelling eens, tegen 6 procent van de meisjes.