BILLERBECK - Het gemis van Dusan Petkovic zal Servië en Montenegro zondag in het eerste groepsduel op het wereldkampioenschap voetbal tegen Oranje niet zo deren. Maar in de voorbereiding op het belangrijke treffen is het wegvallen van de zoon van de bondscoach wel gevoelig. Het is een onderwerp waarover men liever zwijgt.

Petkovic is in eigen land geen topper, maar wel een speler die net tegen de nationale ploeg aanschurkt. Zijn selectie deed veel stof opwaaien. Zijn vader, bondscoach Ilija Petkovic, haalde de verdediger pas vorige week bij de groep als vervanger van de geblesseerde spits Mirko Vucinic. Het vermeende voortrekken van een familielid kwam Petkovic op een storm aan kritiek uit eigen land te staan en zoon Dusan besloot daarom dinsdag het trainingskamp in het Oostenrijkse Felden uit eigen beweging te verlaten. Hij had geen trek in een heuse affaire.

Blessure

De regels van de wereldvoetbalbond FIFA schrijven echter voor dat een WK-deelnemer in deze fase alleen nog een nieuwe speler mag oproepen als er sprake is van een blessure. Petkovic wordt dus niet vervangen. "We zijn het enige WK-team met 22 spelers", aldus woordvoerder Boskovic van de Servische voetbalbond, "maar dat is een gegeven waarmee we verder zullen moeten gaan. De druk is nu in elk geval van de ketel."

Dinsdagavond liet Dusan Petkovic in een tv-uitzending in zijn vaderland weten hoe hij erover denkt. De verdediger ziet de forse kritiek die vooral de media uitten als een aanval op hem en zijn vader.

Hetze

"Het was een hetze. De berichten hebben me aanvankelijk verrast, maar daarna zeer teleurgesteld. Ik vind het oneerlijk. Mijn vader heeft in drie jaar geen fout gemaakt en nu was er opeens dit hele theater. Voor mij was het een heel moeilijk besluit om te vertrekken, want nu blijft mijn WK-droom onvervuld", voegde de 32-jarige daar aan toe.

Rekening

Woensdag trainde de selectie zonder Petkovic maar met spits Mateja Kezman in Billerbecken, een klein dorpje in het Roergebied waar veel rust heerst. Het is in die zin vergelijkbaar met Hinterzarten, het Zuid-Duitse oord waar de eerste tegenstander Oranje verblijft. Met Nederland heeft het land nog een rekening te vereffenen. Bij de laatste twee deelnames, het WK 1998 en EURO 2000, schakelde Oranje het toenmalige Joegoslavië uit. De laatste nederlaag, in de kwartfinales van EURO 2000, deed zeer veel pijn aangezien Nederland de tegenstander op de pijnbank legde (6-1).

"Die wedstrijden heb ik inmiddels wel uit het hoofd gebannen", zei doelman Dragoslav Jevric van het Turkse Ankaraspor, die voorheen het doel van Vitesse verdedigde. Aanvaller Savo Milosevic wil evenmin van revanche weten, maar hij is optimistisch gestemd voor de confrontatie met Oranje. "Vooral omdat wij nu een ander team hebben. Wij zijn veel meer een eenheid, meer dan vroeger bereid voor elkaar te werken. Ik ben wel optimistisch."