LONDEN - Voetbalfans geven de komende weken tijdens het wereldkampioenschap in Duitsland miljoenen euro's uit aan mobiele telefoongesprekken en het versturen van sms-berichten. Een Brits onderzoeksbureau heeft berekend dat het om 36,5 miljoen euro gaat.

Het bureau, Informa Telecoms & Media, gaat ervan uit dat elke fan gemiddeld 36,50 euro uitgeeft aan mobiele telefoonkosten, zo meldde het woensdag. Het verwacht meer dan een miljoen bezoekers aan het WK, dat aanstaande vrijdag begint en een maand duurt.

Vooral bellers van buiten de Europese Unie zullen duur uitzijn, aldus de onderzoekers. Een Braziliaan moet 3,50 euro per minuut betalen om naar huis te bellen vanuit Duitsland. Europeanen kunnen volgens het bureau profiteren van aanbiedingen van onder meer Vodafone en Orange.

Duur

Bellen in het buitenland is bijzonder duur. Dat komt doordat bellers in het buitenland geen gebruik kunnen maken van het netwerk van de 'eigen' telefoonmaatschappij. Bedrijven die in het buitenland gesprekken afhandelen, berekenen een hoog tarief door aan het telecomconcern waarbij de beller een abonnement heeft.