RIJSWIJK - Voetballiefhebbers hoeven tijdens het wereldkampioenschap voetbal niet te vrezen dat pizzaketen Al Capone's hun geen eten bezorgt. Het bedrijf heeft speciaal koeriers geselecteerd die niet van voetbal houden om ziekteverzuim te voorkomen.

Al Capone's (21 vestigingen in Nederland) zegt bij eerdere kampioenschappen voetbal te hebben ervaren dat het een groot probleem is de van oorsprong Napolitaanse lekkernij bij de klanten te bezorgen. Koeriers die gek zijn van voetbal, melden zich vaker ziek om geen wedstrijd te missen.

Juist tijdens een kampioenschap is de belangstelling voor een aan huis bezorgde pizza echter groter dan normaal. Het bedrijf heeft dan een gemiddeld 15 tot 20 procent hogere omzet.

WK-stemming

Concurrent Domino's Pizza zegt het probleem van toenemend ziekteverzuim bij een groot sportevenement niet te kennen. De koeriers vinden het juist erg leuk om tijdens een evenement als het WK te werken, mede omdat de winkels in WK-stemming worden gebracht, zegt marketingmanager Chantal Bourgonje. Bij het aannemen van personeel wordt er daarom geen rekening mee gehouden of een nieuwe koerier van voetbal houdt.

Ook bij Domino's, dat in Nederland 62 vestigingen heeft, is de omzet tijdens een WK hoger dan normaal, maar Bourgonje kan geen cijfer noemen. Het doet er daarbij niet toe of het Nederlands elftal de finale haalt of al snel moet afhaken.

Overwinningsroes

ArboNed onderzocht tijdens het EK in Portual (2004) het ziekteverzuim. Op de dag dat Nederland tegen Letland in het strijdperk trad, meldde 19 procent meer werknemers zich ziek. De dag erna veroorzaakte de overwinningsroes een toename van 15 procent.