FREIBURG - Bondscoach Marco van Basten is boos over de tekst op de spelersbus van het Nederlands elftal. Op het voertuig, dat door de wereldvoetbalbond FIFA ter beschikking is gesteld tijdens het wereldkampioenschap, staat "Oranje op weg naar goud".

"We vinden het niet leuk", aldus de bondscoach. "Wij proberen ons zo rustig mogelijk voor te bereiden op het wereldkampioenschap en dan word je bij aankomst geconfronteerd met zo'n schreeuwtekst op de bus. Maar de FIFA vond het kennelijk nodig om het erop te zetten en daar moeten we ons dan maar naar schikken."

Arrogantie

Perschef Kees Jansma noemde de uiting op de zijkant van de bus - in grote, schreeuwerige letters - arrogant: "Dat vinden we niet gepast. Het is onnodige arrogantie. We hoorden al vooraf dat die tekst erop zou komen en we hebben gevraagd of het eraf kon. Dat is uiteindelijk niet gebeurd."

Van Basten heeft het probleem inmiddels kenbaar gemaakt bij de marketing manager van de FIFA. Jansma: "Het is een provocatie die ons niet past. Het schijnt moeilijk te zijn om er de tekst eraf te halen, dus bekijken we of we er iets anders onder kunnen zetten. 'Oranje op weg naar goudà in 2008' of zo."

Van Basten vond de suggestie van enkele journalisten om de letters er zelf af te halen wel aardig. "Ik doe het niet, maar als jullie het willen doen. Prima."