FREIBURG - Arjen Robben is vermoedelijk de eigenaar van de meest opvallende voetbalschoenen van het WK. De linksbuiten speelt vaak op feloranje kicksen, voorzien met nummer veertien en een print van het geblokte shirt waarin Oranje in 1988 de Europese titel won.

Adidas laat één speler van elke WK-ploeg op schoenen met de kleuren van het land voetballen. "Oorspronkelijk zou Nigel de Jong op dit schoeisel spelen. Ze hebben mij gevraagd toen hij aanvankelijk niet bij de selectie zat. Ik weet nog niet zeker of ik ook daadwerkelijk op deze schoenen ga spelen. Ik probeer ze nu uit. De rest van de spelers reageerden aanvankelijk wel wat lacherig. Maar dat is logisch. Dat zou ik ook doen", verklaarde de aanvaller.

Wilkes

De schoenen van Robben lijken in niets meer op de loodzware klompen waarmee Faas Wilkes vlak na de oorlog furore maakte. De dribbelaar speelde bij voorkeur op Quick. Het keiharde leder van deze klassieke schoen was donkerbruin, de veters beige.

Wilkes droeg de Quick Nijmegen, nog steeds het pronkstuk van vele voetbalmuseums, met liefde. Schoenencontracten bestonden nog niet. Hij liet zijn beide voeten ook niet bij de fabriek opmeten. De eigenaren van Quick zagen hem al aankomen.

Contract

Tegenwoordig is het heel normaal dat een topvoetballer veel aan zijn schoen verdient. Spelers tekenen in ruil van een royale vergoeding een contract bij een sportmerk en tonen de inmiddels vederlichte schoenen niet alleen op het veld maar ook tijdens peperdure reclamecampagnes.

Ze dragen vaak unieke kicksen die op basis van een scan helemaal op beide voeten zijn afgestemd. Het risico op blessures moet zo veel mogelijk omlaag. Toch gaat het soms fout, zoals afgelopen voorjaar bijvoorbeeld toen Wayne Rooney en Michael Owen op de nieuwe schoenen van Nike zwaar geblesseerd raakten. Ze hadden de nieuwe kicksen een paar dagen eerder onder grote belangstelling van de media gepresenteerd.

Leedvermaak

Leedvermaak is in zo'n geval de vele concurrenten van Nike niet vreemd. De vele merken strijden al ruim dertig jaar om werelds beste voetballers. Soms lijdt dat tot een conflict. Johan Cruijff speelde op het WK van 1974 bijvoorbeeld als enige van alles internationals niet op Adidas. Hij droeg Puma omdat hij bij dat merk onder contract stond. Cruijff liet zelfs de drie strepen van Adidas op zijn oranjeshirt verwijderen.

Van Basten

Het is nooit duidelijk geworden of Marco van Basten tijdens het EK van 1988 echt op Cruijff Sports liep. Hij droeg het logo van het merk op zijn schoenen. Volgens velen speelde hij echter op Adidas. Het embleem van Cruijff Sport was gewoon op de kicksen van de huidige bondscoach gestikt. Dit om gezeur te voorkomen.

De schoenen van de voetballers op het WK kenmerken zich vooral door de vele kleuren. Robben spant met zijn felle oranje kicksen de kroon maar sommige gele en blauwe schoenen geven in het donker waarschijnlijk ook licht. Een noviteitje rond de vele kicksen op het komende WK is het vlaggetje bij de hak. Zo kun je meteen zien voor welk land een speler uitkomt.

Internationals spelen ook steeds vaker met de namen van hun kinderen op de schoen. Ze doen dat naar goed voorbeeld van Patrick Kluivert, nog steeds topschutter van Oranje. Hij maakte de meeste treffers met de namen van zijn zonen Quincy, Justin en Ruben op zijn schoenen.