DEN HAAG - De PvdA wil de doorverkoop van kaarten voor grote sportevenementen strafbaar stellen. Tweede Kamerlid Gerdi Verbeet stelt woensdag in Trouw dat de kaartverkoop voor het WK voetbal in Duitsland niet goed is gegaan, en dat het parlement geen invloed heeft op de verdeling van kaarten. "Maar we zien wel degelijk mogelijkheden door in Europees verband het doorverkopen van kaarten strafbaar te stellen."

Bij evenementen als het WK en EK voetbal kan de prijs voor een kaartje voor een wedstrijd oplopen tot vele honderden euro's. Bedrijven die deze kaarten aanbieden, zouden ze onder meer hebben betrokken uit Afrikaanse landen. Veel mensen hebben daar geen geld om de reis naar Duitsland te maken.

Ivoorkust

Enkele voetbalbonden, waaronder die in Ivoorkust, zouden de kaarten niet hebben teruggegeven aan de wereldvoetbalbond, maar ze aan bedrijven in onder meer Nederland hebben verkocht.

In enkele landen, waaronder Engeland, is de doorverkoop van kaarten al strafbaar. Verbeet: "De politie daar springt erop. Laten alle Europese landen deze strafbaarstelling overnemen, zeggen wij. Onverkochte kaarten moeten terug naar het organiserend comité en niet anders."

Verworpen

Een woordvoerder van GroenLinks sprak woensdag zijn verbazing uit over het initiatief van Verbeet. In 2000 hebben CDA en GroenLinks een initiatiefvoorstel ingediend met dezelfde strekking, en daar stemde de PvdA toen tegen, waardoor het verworpen werd, aldus de woordvoerder.