Weggebruikers krijgen maandagochtend in heel Nederland te maken met verraderlijke gladheid op uitgebreide schaal als gevolg van ijzel. Om die reden heeft het KNMI code rood afgegeven.

Code rood geldt vanaf 3.00 uur voor Noord-Holland, Zuid Holland en Zeeland. Vanaf 5.00 uur geldt dit ook voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg krijgen pas vanaf 7.00 uur te maken met code rood.

"De gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend, van het zuidwesten uit naar het noordoosten", meldt het KNMI. Er wordt gewaarschuwd voor grote risico's voor weggebruikers en kans op ontregeling van het openbaar vervoer. "Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is."

Vanwege code rood houden de GGD's maandagochtend alle test- en vaccinatielocaties gesloten. Ze gaan in de loop van de dag weer open. Dit kan per locatie verschillen. Ook zijn er scholen die maandag dichtblijven vanwege het slechte weer.

Rijkswaterstaat: 'Pas je rijstijl aan'

Rijkswaterstaat waarschuwde eerder op de dag ook al voor verraderlijke gladheid door ijzel en zei de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Er staan 46 strooiwagens paraat om de gladheid te bestrijden.

Wie de weg op moet, doet er volgens Rijkswaterstaat verstandig aan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. "Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen."

Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw, geeft Rijkswaterstaat aan. "Door de winterse neerslag verdunt het zout dat al op de weg ligt. Daarnaast bevriest de neerslag zodra die op het koude wegdek komt en vormt het een ijslaag boven op het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan."

Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Dat heeft volgens Rijkswaterstaat tijd nodig. Het zout werkt pas "optimaal" als de bovenlaag zacht is. Dan wordt het minder glad op de weg. "Ondanks al onze inspanningen kan gladheid dus helaas niet altijd worden voorkomen."

Wat houden de verschillende weercodes in?
90
Wat houden de verschillende weercodes in?