Goedendag en welkom in dit liveblog! Hier houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het schaatsweer in Nederland. Heb jij foto's bij dit nieuws en wil je deze met ons delen? Mail ze dan naar redactie@nu.nl.
zondag 14 februari om 16:23
Hierbij sluiten we het liveblog af. Bedankt voor het meelezen en alle mooie foto's!
zondag 14 februari om 15:53
Willem-Alexander op het ijs opnieuw op een knie voor Máxima
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag ook op het ijs geweest, blijkt uit een foto dat de koning op Instagram heeft gedeeld. Het koninklijk echtpaar ging op de schaats terug naar de plek van het huwelijksaanzoek van de koning aan zijn vrouw: de bevroren vijver bij Huis ten Bosch. "Ruim 20 jaar later, zelfde plek. Genieten op het ijs!", aldus de koning. Hij vroeg Máxima in januari 2001 tijdens een schaatsles op de vijver ten huwelijk.
zondag 14 februari om 14:52
Lezer Frennie Reijnders deelt een recente foto van de situatie in de Amsterdamse binnenstad. "Er staan nog mensen op het ijs op de grachten in Amsterdam, maar er ontstaan steeds meer scheuren", laat ze aan ons weten. Inmiddels roept de gemeente Amsterdam schaatsers op het ijs te verlaten. "Het ijs wordt door de dooi op veel plekken snel slechter", aldus de gemeente.
zondag 14 februari om 13:14
Schaatsers veroorzaken wederom gevaarlijke situaties op spoor Noord-Holland
Op het spoor tussen Hoorn en Kersenboogerd en nabij Bovenkarspel-Grootebroek hebben schaatsers voor gevaarlijke situaties gezorgd, laat ProRail weten. Net als gisteren steken de schaatsliefhebbers zomaar het spoor over. Zaterdag ontstond daardoor bijna een aanrijding.

De spoorwegbeheerder stuurt ook vandaag weer een eigen handhaver richting de gebieden. De schaatsliefhebbers die gevaarlijke situaties veroorzaken nabij het spoor, kunnen een boete van 140 euro krijgen.
zondag 14 februari om 12:12
Henk Angenent, de laatste winnaar van de Elfstedentocht, probeert zondag de 'tocht der tochten' te schaatsen. De 53-jarige Angenent vertrok rond 8.00 uur met een klein gezelschap uit de start- en finishplaats Leeuwarden. Bij de bruggen in IJlst moesten Angenent en zijn medeschaatsers, onder wie zanger Syb van der Ploeg, klunen
Angenent over Elfstedentocht: 'Hopelijk zijn we voor avondklok binnen'
Angenent over Elfstedentocht: 'Hopelijk zijn we voor avondklok binnen'
zondag 14 februari om 12:07
Gemeenten waarschuwen voor zwakke plekken in ijs
Op een aantal plekken in het land is het boven 0 graden en daarmee valt langzamerhand de dooi in. De oplopende temperaturen leiden onder meer tot problemen op het ijs in de gemeente Wijdemeren, waar de Loosdrechtse Plassen liggen. De gemeente roept op niet meer naar de plassen te komen. IJsmeesters ter plekke zijn bezig met het afzetten van de gevaarlijke plekken met linten.

Ook in Groningen waarschuwt de gemeente schaatsers om te letten op zwakke plekken op het ijs. Op de Diepenring in de stad is het ijs op meerdere plekken onveilig en heeft de brandweer het ijs afgezet.

De politie van Dronten vraagt schaatsliefhebbers op het Veluwemeer uit de buurt te blijven van de vaargeulen. Meerdere schaatsers zijn daar al door het ijs gezakt, laat de politie weten.
zondag 14 februari om 10:15
IJs ligt er nog goed bij, maar kan door drukte plaatselijk minder worden
Op dit moment ligt het ijs er nog prima bij, zegt Weerplaza tegen NU.nl. "Door drukte zal het ijs vanmiddag hier en daar wel weer minder worden, net als gisteren, maar er kan volop geschaatst worden."

De temperatuur kan in het zuiden van het land oplopen tot een paar graden boven nul, maar door onder meer de droge lucht zal dat volgens Weerplaza niet direct tot flinke dooi leiden.

Het is waarschijnlijk wel de laatste dag waarop volop geschaatst kan worden. Maandag valt de dooi stevig in. Het kan daarnaast verraderlijk glad worden door ijzel.
zondag 14 februari om 09:58
Reeën omgekomen na komst schaatsers in afgesloten gebied
De politie Rheden-Rozendaal waarschuwt schaatsers weg te blijven uit afgesloten gebieden. In de uiterwaarden bij Rheden zijn zaterdag ondanks afzettingen reeën opgeschrikt door publiek. Daarbij zijn twee dieren om het leven gekomen.

De politie en boa's controleren zondag op afgesloten wegen. Volgens de politie zijn de eerste bekeuringen al uitgedeeld.
zondag 14 februari om 09:37
NU.nl-lezer Willem van Run legde in de Noord-Brabantse stad Grave de zonsopkomst vast op camera.
zondag 14 februari om 08:31
In Leiden werd vanochtend vroeg al druk geschaatst, zag NU.nl-lezer Annali Delsink. "Ik heb deze sfeervolle foto gemaakt bij de Driemanschapskade. Achter zie je de toren van de energiefabriek aan het stomen."

Heb jij vanochtend ook de ijzers al ondergebonden en heb je mooie foto's die je met ons wil delen? Mail deze naar redactie@nu.nl!
zondag 14 februari om 08:27
KNSB: Hou de kwaliteit van het ijs goed in de gaten
De KNSB waarschuwt schaatsliefhebbers ook zondag de kwaliteit van het ijs goed in de gaten te houden. Op open water dat bevroren is, zoals grote meren, vaarten en kanalen, is de ijskwaliteit niet betrouwbaar. Zeker als er grote groepen tegelijk schaatsen. Levensgevaarlijk, dus ga daar niet heen, is het dringende advies van de bond.

"En dat zeggen we niet alleen om te voorkomen dat mensen door het ijs zakken", zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB. "Dat doen we ook omdat vanwege de coronapandemie nu eenmaal afgeraden wordt om onnodig te reizen, zelfs op deze laatste schaatsdag op natuurijs."

Volgens Trouw is overal wel een veilige vijver, sloot of plas te vinden waar je lekker kunt schaatsen. "Wij zien ook wel dat mensen toch massaal de auto pakken en eropuit trekken, maar dat is in coronatijd echt niet de bedoeling. Dus nogmaals: als je wil schaatsen op natuurijs, blijf dicht bij huis en zoek toch het liefst die lokale ijsbaan op", aldus Trouw.
zondag 14 februari om 08:14
Angenent schaatst Elfstedentocht opnieuw
Henk Angenent probeert zondag opnieuw de Elfstedentocht te rijden. De winnaar van de laatste editie in 1997 denkt dat het ijs in Friesland goed genoeg is om de tocht te rijden.

Hij is om 8.00 uur vanaf de Zwette vertrokken met onder anderen zanger Syb van der Ploeg. "Ik ben weer redelijk fit nu. We fietsen hem altijd met een groep op Tweede Pinksterdag en we zijn ook fanatieke schaatsers. We hebben altijd gezegd dat we hem een keer willen schaatsen met z'n allen. Dat is nu enigszins mogelijk, dan gaan we dat gewoon doen", zei Angenent voor vertrek tegen de Leeuwarder Courant.
zondag 14 februari om 07:19
Mensen weer vroeg op de schaats op naar verwachting laatste schaatsdag
Mensen staan ook zondag al vroeg op het ijs om te schaatsen. Op beelden van de webcam bij de Loosdrechtse Plassen is al een groepje schaatsers te zien. Op sociale media worden ook foto's gedeeld van mensen die al vroeg het ijs op zijn gegaan.

De verwachting is dat zondag voorlopig de laatste schaatsdag zal zijn, omdat volgens de weerbureaus de dooi zal invallen.
zondag 14 februari om 07:18
Spoedeisende hulp had het zaterdag druk met gevallen schaatsers
Naar verwachting binden veel Nederlanders ook zondag weer de ijzers onder. Zaterdag gingen vele mensen in het hele land het ijs op om te schaatsen. Dat leidde op een aantal populaire schaatslocaties tot drukte, waardoor toegangswegen werden afgesloten. De ijspret liep niet altijd goed af: de afdelingen spoedeisende hulp (SEH's) in ziekenhuizen en huisartsenposten in verschillende regio's hadden gisteren hun handen vol aan gevallen schaatsers.