Liveblog gesloten
Met het intreden van de avond sluiten we hierbij het liveblog. Morgen houden we je opnieuw op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het schaatsweer. Bedankt voor het lezen!
Gemiddelde ijsdikte bereikt 9 centimeter, ijs blijft onbetrouwbaar 
Het natuurijs in Nederland heeft momenteel een gemiddelde dikte van 9 centimeter. Dit weekend kan dat toenemen tot maximaal 15 centimeter, zo verwacht Weer.nl. Wel waarschuwt de website dat het ijs onbetrouwbaar blijft.

Als grotere groepen mensen het ijs opgaan, is op ondiepere wateren een laag tussen 5 en 8 centimeter nodig. Voor toertochten op diepere wateren is minimaal 12 centimeter nodig. Zover is het nog niet. "Op dit moment ligt er op stilstaand water van 2 meter diep circa 9 centimeter ijs", zegt meteoroloog Jordi Huirne. "Als het 's nachts 10 graden vriest, vormt zich 2 centimeter ijs en als het 15 graden vriest, 3 centimeter."

Vooral in de grote steden is het opletten geblazen op de bevroren grachten. Zo is het ijs in Amsterdam momenteel eigenlijk nog te dun en onbetrouwbaar. De komende nachten moet het opnieuw flink gaan vriezen om het ijs genoeg te laten groeien om er met grote groepen mensen op te kunnen schaatsen. Ook in Utrecht ligt nu zo'n 6 centimeter. Dit weekend rekent Weer.nl op een ijslaag van 8 centimeter. In de binnenstad van Groningen is het ijs iets dikker.

Overigens is het op plekken waar zich wel een dikke ijslaag heeft gevormd, lang niet overal veilig om te schaatsen. Sneeuwijs zorgt op sommige plaatsen voor broos en zwak ijs.
vrijdag 12 februari om 16:33
IJsclub in gemeente Katwijk maakt ijsbaan onklaar wegens drukte
De ijsclub Nooitgedacht in de Zuid-Hollandse plaats Valkenburg heeft op verzoek van de gemeente Katwijk (waarvan het deel uitmaakt) de ijsbaan onklaar gemaakt wegens de grote toeloop van schaatsliefhebbers. 

Volgens de ijsclub was het er de laatste dagen te druk. "Zelfs in de avond tot aan de avondklok toe." Volgens de club is het in coronatijd onmogelijk om te handhaven. "Wij voelden ons daarom genoodzaakt om het ijs op de ijsbaan onklaar te maken." De club laat verder weten dat schaatsliefhebbers op diverse wateren in het dorp terecht kunnen.
vrijdag 12 februari om 16:03
Gemeente Stichtse Vecht overweegt noodverordening vanwege aanhoudende drukte 
De gemeente Stichtse Vecht dreigt met een noodverordening om de toeloop van schaatsliefhebbers een halt toe te roepen. Ondanks het afsluiten van De Molenpolder voor gemotoriseerd verkeer en de oproep om weg te blijven, blijft het erg druk op onder meer de Maarsseveense Plassen.

"Mensen zijn soms echt onheus richting de boa's en verkeersregelaars. Die worden behoorlijk onder druk gezet", zei burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht bij de regionale omroep RTV Utrecht. "Mensen doen zelfs pogingen om de verkeersregelaars aan de kant te rijden met de auto. Dat kunnen we niet tolereren en dan worden wegen afgesloten."
vrijdag 12 februari om 16:00
NS laat meer treinen rijden, maar sluit nieuwe problemen niet uit 
De NS schroeft het aantal treinen op alle trajecten waar mogelijk op tot vier per uur. Er zullen zowel sprinters als intercity's worden ingezet. 

De komende dagen is er nog steeds sprake van strenge vorst, waardoor volgens de NS problemen kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door rijpvorming aan de bovenleidingen. Door met een aangepaste dienstregeling te werken is er meer ruimte op het spoor om eventuele problemen op te lossen. "ProRail en de NS werken continu door om het spoor sneeuw- en ijsvrij te maken en eventuele verstoringen op te lossen", zegt een woordvoerder.

De oproep om alleen van de trein gebruik te maken als het noodzakelijk is, blijft van kracht.
vrijdag 12 februari om 15:40
Op deze satellietfoto van Weerplaza is goed te zien dat heel Nederland bedekt is door een deken van sneeuw en ijs. Alleen in het uiterste noorden van Groningen en in delen van Limburg is het minder wit.
vrijdag 12 februari om 15:23
De beelden van de gestrande schaatsers die van de smeltende Hofvijver zijn gered.
Brandweer evacueert schaatsers met ladders van Haagse Hofvijver
Brandweer evacueert schaatsers met ladders van Haagse Hofvijver
vrijdag 12 februari om 15:18
"Het was mooi, maar er waren op bepaalde delen wel veel scheuren", aldus NU.nl-lezer Jos Smook, die vandaag op de Ankeveense Plassen heeft geschaatst.
vrijdag 12 februari om 15:16
Nog meer gemeenten sluiten wegen af vanwege drukte op ijs 
De gemeenten Rotterdam, Leeuwarden en Hardenberg hebben vrijdagmiddag wegen afgesloten omdat er een te grote toeloop naar populaire schaatsplekken was. Dat laten ze weten via Twitter.

De gemeente Rotterdam roept schaatsliefhebbers op om niet meer naar de Bergsche Plassen en de Rotte te komen omdat het te druk is. Het verkeer wordt afgesloten. "Wil je het ijs op? Blijf dan dicht bij huis. Houd 1,5 meter afstand en is het te druk? Keer dan om", aldus de gemeente Rotterdam.

Volgens de gemeente Leeuwarden is de weg langs de Bonkevaart en de wijk Blitsaerd afgesloten voor auto's. De wijk is alleen nog toegankelijk voor bewoners. De gemeente Hardenberg meldt dat het te druk is bij de Oldemeijer en dat de recreatieplas daarom is afgesloten.
vrijdag 12 februari om 14:10
Hulpdiensten in de weer met gestrande schaatsers op de Hofvijver 
Op de Hofvijver worden schaatsers door hulpdiensten naar het eilandje in de vijver gebracht. Volgens NU-verslaggever Job van der Plicht staan ongeveer twintig mensen op het eilandje. 

Tal van schaatsers genoten van de bevroren vijver maar vrijdagmiddag smolt het ijs, waardoor schaatsers in de problemen zijn gekomen. Zeker een man is in een wak gevallen en enkele mensen kwamen met moeite van het ijs af omdat het zeker aan de randen gesmolten is. Met een aanloopje en hulp van omstanders kwamen ze aan wal.

De mensen die wel nog op het ijs zijn, worden door de brandweer naar het midden gestuurd waar het ijs het dikst is.
vrijdag 12 februari om 13:56
NU.nl-lezer Bas Evers schaatste vanmorgen in alle rust in het plassengebied Rottemeren bij Bleiswijk.
vrijdag 12 februari om 13:20
Amsterdammer redt hond uit ijs, politie waarschuwt voor zwak ijs
Een hond is vrijdagochtend door het ijs gezakt nabij de Noorder IJpolder in Amsterdam, meldt AT5.  Ook de eigenaar van de hond zakte door het ijs, nadat zij de hond probeerde te redden. 

De hond wist via het ijs weer terug te keren. De vrouw moest door een politieboot uit het water worden gehaald. Een agent in overlevingspak heeft haar onder begeleiding van de brandweer naar de straat gebracht.

De vrouw was ernstig onderkoeld en is door ambulancepersoneel behandeld. De hond is door een dierenambulance nagekeken en onder een warme douche gezet.

De politie doet naar aanleiding van het incident de oproep om voorzichtig te doen op het ijs. "Wij waarschuwen iedereen: ga niet het ijs op!⁣ Het is nog veel te dun en momenteel erg gevaarlijk", laat de politie weten op sociale media.
vrijdag 12 februari om 13:09
NU.nl-lezer Marleen Fouchier schaatste vanmorgen bij zonsopkomst in Zuid-Holland. Heb jij ook schaatsfoto's of -video's die je wil delen? Stuur ze op naar redactie@nu.nl.
vrijdag 12 februari om 12:26
KNSB roept schaatsers op om dicht bij huis te blijven 
Schaatsbond KNSB vraagt schaatsliefhebbers om dicht bij huis op sloten en vijvers te schaatsen. Die plekken zijn veiliger en je hoeft er niet voor op pad. De bond raadt schaatsers aan om bevroren open water te mijden en te gaan schaatsen bij de lokale natuurijsclub, mits het daar niet te druk is. 

Op de banen van de natuurijsclubs wordt het protocol om coronaproof te schaatsen in acht genomen. Vrijdagochtend waren, verspreid over het land, ruim vijftig banen geopend. "We verwachten dat er vandaag nog veel bij zullen komen", aldus een woordvoerder van de KNSB.

Het heeft stevig gevroren en dus zijn in vrijwel heel het land plekken te vinden om te schaatsen op natuurijs. Maar doe dat dan op kleinere waterpartijen dicht bij huis, aldus de KNSB. Op open water dat bevroren is, zoals grote meren, vaarten en kanalen, is de ijskwaliteit onbetrouwbaar, zeker als er grote groepen tegelijk op gaan. Levensgevaarlijk, dus ga daar niet heen, is het dringende advies.

"En dat zeggen we niet alleen om te voorkomen dat mensen door het ijs zakken, wat helaas op veel plaatsen gebeurt", aldus een zegsman van de schaatsbond. "Dat doen we ook omdat het vanwege de coronapandemie nu eenmaal wordt afgeraden om onnodig te reizen."
vrijdag 12 februari om 12:12
Hoe helpt de reddingsbrigade schaatsers die door het ijs zakken? De reddingsbrigade in het Friese Drachten legt uit.
Zo helpt de reddingsbrigade schaatsers die door het ijs zakken
Zo helpt de reddingsbrigade schaatsers die door het ijs zakken
vrijdag 12 februari om 12:09
Wegen naar Naardermeer afgesloten
Ook in de gemeente Gooise Meren is het te druk. De wegen naar het Naardermeer zijn afgesloten voor auto's om doorgang van de hulpdiensten te garanderen. "Je kunt het gebied wel verlaten met de auto", aldus de gemeente op Twitter.
vrijdag 12 februari om 11:56
In heel Nederland natuurijs voor schaatsliefhebbers
In heel Nederland kan op natuurijs geschaatst worden. De kwaliteit verschilt niet per provincie. Dit komt doordat heel het land koude nachten heeft gehad "om mooi ijs te laten ontstaan op grotere plassen", aldus Weerplaza.

"Kleine watertjes die snel zijn dichtgevroren hebben voor een deel sneeuwijs en dat schaatst (wat) minder lekker", zegt meteoroloog Michiel Severin. "Grote plassen hebben vaak mooi ijs, maar daar is nog steeds wel de vraag of het ijs dik genoeg is overal." Volgens Severin kan dit van plek tot plek verschillen.

Het weerbureau geeft schaatsers daarom als tip mee een middelgrote plas dicht bij huis op te zoeken waar veilig geschaatst kan worden. "Voor kleine kinderen zijn de slootjes in de wijk vaak al prima", zegt Severin. "Toch geldt ook daar: wees voorzichtig want het ijs is niet overal even dik." (Foto: ANP)
vrijdag 12 februari om 11:53
Wat moet je doen als je door het ijs zakt?
Reddingsbrigade Nederland waarschuwt schaatsers voor de gevaren van natuurijs. Het is belangrijk om voorbereidingen te treffen, vooral op de plekken waar het water diep is. Kies bijvoorbeeld een plek die op Schaatsen.nl als veilig is aangemerkt of waar al mensen schaatsen. Gaat het toch mis? Lees hier wat je moet doen.
vrijdag 12 februari om 11:50
Tientallen ijsbanen open in Drenthe en Groningen
In Drenthe en Groningen zijn tientallen ijsbanen geopend en er volgen er ongetwijfeld meer, meldt Dagblad van het Noorden. De krant heeft een handig overzicht gemaakt van alle ijsbanen waar geschaatst kan worden.
vrijdag 12 februari om 11:47
Ook op de Hofvijver in Den Haag kan worden geschaatst. (Foto: ANP)
vrijdag 12 februari om 11:42
'Meerdere toegangswegen naar schaatsplekken in Overijssel afgesloten'
Door de grote toeloop van schaatsliefhebbers zijn in Overijssel onder andere de toegangswegen naar natuurgebieden bij Zwartsluis en Giethoorn afgesloten, zo meldt omroep RTV Oost.
vrijdag 12 februari om 11:27
Gemeente Eindhoven raadt mensen aan niet het ijs op te gaan
De gemeente Eindhoven raadt inwoners aan dit weekend niet het natuurijs op te gaan. De gemeente onderstreept op Twitter dat dit op eigen risico is. In plaats daarvan wordt de inwoners aangeraden om de natuur in te gaan en drukte te vermijden. Plekken waar je onder de juiste omstandigheden kan schaatsen in Eindhoven zijn de onder meer de Karpendonkse Plas en recreatieplas Hanevoet.
vrijdag 12 februari om 11:07
Steenwijkerland wil schaatsliefhebbers van buiten de regio weren
In de gemeente Steenwijkerland in de regio Kop van Overijssel wordt vrijdag op veel wegen eenrichtingsverkeer ingesteld, zodat de meren en plassen in de gemeente beschikbaar blijven voor de "eigen inwoners." Daartoe heeft burgemeester Rob Bats besloten. 

Wegen gaan helemaal dicht als het druk wordt in zijn gemeente. De Kop van Overijssel is een zeer populair schaatsgebied, waar veel toertochten zouden worden georganiseerd als er geen coronacrisis was.

De gemeente heeft voor vrijdag en het weekeinde veel verkeersregelaars ingezet. Foutparkeerders wacht een bekeuring en een weggesleepte auto. Er geldt eenrichtingverkeer op wegen naar Kalenberg, Belt-Schutsloot, Wanneperveen en Giethoorn. De wegen naar Dwarsgracht zijn donderdag al afgesloten.

Bats waarschuwt vrijdag ook voor slecht ijs en kou. "De zorgfaciliteiten op en rond het ijs zijn dit jaar niet zo geregeld als anders. Mocht u een blessure oplopen en hulp nodig hebben, houd er dan rekening mee dat het lang kan duren voordat er hulp is. Zorg er dus voor dat u voldoende warme kleding, drinken en een opgeladen mobiel meeneemt."
vrijdag 12 februari om 11:03
'Schaats zoveel mogelijk in de eigen wijk'
De gemeente Amsterdam vraagt zijn inwoners zoveel mogelijk in de eigen wijk te schaatsen. Daar waar het te druk wordt, gaat het betreffende gebied dicht. Dat meldt Het Parool. Schaatsers wordt opgeroepen om sowieso de grachten te vermijden. Eerder op vrijdag meldde Weeronline al dat het ijs op grachten, zowel in Amsterdam als daarbuiten, waarschijnlijk nog onbetrouwbaar is.
vrijdag 12 februari om 11:03
Natuurgebied de Bothol te druk, gemeente roept schaatsers op weg te blijven 
De gemeente De Ronde Venen in de provincie Utrecht heeft zijn inwoners opgeroepen niet naar het Natuurgebied de Bothol te komen. Daar is het volgends de gemeente inmiddels te druk. De toegestroomde schaatsliefhebbers zorgen onder meer voor parkeeroverlast in het gebied.
vrijdag 12 februari om 11:02
Ministers vragen schaatsliefhebbers een goede afweging te maken voordat ze op pad gaan
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie roept Nederlanders met schaatskoorts op dit weekend eerst goed te kijken of het druk is in een gebied, alvorens ernaartoe te gaan. Anders "komt er nog meer drukte en dan moeten de burgemeester en de politiechef zeggen: 'we sluiten het af'", waarschuwt de minister. "Dat is doodzonde.”

Sportminister Tamara van Ark wijst erop dat er nu al handhavers naar ijsgebieden moeten komen. Vanwege mogelijke drukte kunnen er ook geen schaatstoernooien komen, zegt ze. "U wilt niet weten hoe jammer ik het vind.”

"We hebben afgesproken binnen de coronaregels: topsporters mogen sporten. Maar je moet ook kijken naar de openbare orde en de veiligheid. Dus ik heb contact gehad met mijn collega Ferd Grapperhaus, met de burgemeesters van de veiligheidsregio’s. En in de optelsom der dingen: de drukte, het publiek en dergelijke, alles wat er nu gebeurt, dat kon niet. En daarmee is het dus een gezamenlijk besluit dat het helaas niet kan."
vrijdag 12 februari om 11:01
Politieteam Groene Beemden: 'Kom niet naar natuurgebied De Flaes' 
Het Politieteam Groene Beemden vraagt schaatsers niet langer naar het natuurgebied De Flaes te komen. Op en rond de recreatieplas langs de provinciale weg N269 bij Lage Mierde is het inmiddels te druk, zo zegt het politieteam op Facebook.
vrijdag 12 februari om 10:55
Gemeenten: 'Ga dichter bij huis schaatsen'
De gemeenten Wijdemeren en Stichtse Vecht hebben schaatsliefhebbers opgeroepen niet langer naar de plassen in de gemeenten te komen, waaronder de Loosdrechtse Plassen en de Maarsseveense Plassen. Op beide plekken is het volgens de gemeenten inmiddels te druk geworden. Eerder zag de gemeente Stichtse Vecht zich al genoodzaakt de Molenpolder af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

Via Twitter roept de gemeente Wijdemeren schaatsliefhebbers vrijdag op om niet naar de Loosdrechtse plassen, Ankeveen of Kortenhoef te komen. De gemeente vraagt liefhebbers om ergens anders te gaan schaatsen of om een wandeling te maken. De toegangsweg tot de plassen is inmiddels tot 17.00 uur afgesloten, meldt de gemeente Wijdemeren.

De gemeente Stichtse Vecht deed vrijdagochtend een vergelijkbare oproep. "We adviseren mensen om de plassen te mijden en dichter bij huis te schaatsen. Het is natuurlijk fantastisch schaatsweer, maar kom niet naar de plassen. Het is gewoon veel te druk."