De Nederlandse BOA Bond en politievakbond ACP denken dat het zaterdag erg druk wordt in de schaatsgebieden. Ze verwachten dat burgemeesters zullen ingrijpen om die drukte te voorkomen, zeggen ze vrijdag in De Telegraaf.

Ruud Kuin, voorzitter van de BOA Bond, vergelijkt de situatie met die van het voorjaar van 2020, toen de toegang tot parkeerplaatsen en wegen naar het strand en natuurgebieden ook beperkt werd tijdens zomerse dagen.

De komende dagen kan er op steeds meer plekken op natuurijs geschaatst worden. Omdat het vanaf zondag mogelijk gaat dooien, wordt vooral zaterdag grote drukte verwacht in de populaire schaatsgebieden.

Er zijn (voor zover bekend) nog geen gemeentes die zaterdag preventief gebieden zullen afsluiten. Burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland (waar Giethoorn en de Weerribben-Wieden onder vallen) zei donderdag in De Stentor dat mensen in hun eigen gemeente moeten gaan schaatsen. De gemeente Wijdemeren ontmoedigt mensen actief om naar haar schaatsgebieden te komen.

ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp heeft al signalen opgevangen dat veiligheidsregio's zullen ingrijpen wanneer het te druk wordt. Hij hoopt dat mensen op meer plekken kunnen schaatsen, zodat de drukte meer gespreid wordt. Van der Kamp verwacht dat op tal van plekken alsnog zal worden ingegrepen door burgemeesters.

De coronaregels voor schaatsen op natuurijs

  • De anderhalvemeterregel geldt ook op het ijs. Dit betekent onder meer dat volwassenen alleen in groepjes van twee mogen schaatsen, maar dan wel op 1,5 meter afstand van anderen.
  • Schaatswedstrijden en toertochten zijn niet de bedoeling en kleedkamers en kantines van ijsverenigingen blijven dicht.
  • Een koek-en-zopietent, waar je buiten iets te eten en drinken afhaalt, is wel toegestaan.

'Handhaven niet te doen'

De ACP-voorzitter benadrukt in de krant dat handhaven van de coronaregels op het ijs niet te doen is. Er zal vooral toezicht worden gehouden.

Staatsbosbeheer zegt in De Telegraaf dat het donderdag op verschillende plekken al druk was. Ook komend weekend verwacht de organisatie een grote drukte. Staatsbosbeheer raadt mensen aan om door te rijden wanneer de parkeerplaatsen vol zijn.

Verschillende gemeenten zetten dit weekend verkeersregelaars in en plaatsen waarschuwingsborden langs de wegen.

Woensdag en donderdag werd al een aantal keer ingegrepen in schaatsgebieden omdat het te druk werd. Zo sloot Wijdemeren wegen af rond de Loosdrechtse, Ankeveense en Kortenhoefse Plassen. In het Nijmeegse Kronenburgerpark en het Arnhemse Sonsbeekpark werden honderden mensen die van de sneeuw genoten, weggestuurd door de politie.

Zo helpt de reddingsbrigade schaatsers die door het ijs zakken
162
Zo helpt de reddingsbrigade schaatsers die door het ijs zakken