Spoedeisende hulpafdelingen (SEH's) van diverse Nederlandse ziekenhuizen hebben het aardig druk door het winterweer. Op veel plaatsen is het glad en ook de sneeuw- en ijspret leidt soms tot ongevallen. Artsen helpen vooral mensen met gebroken ledematen, snijwonden en gewrichtsklachten door valpartijen, blijkt donderdag uit een rondgang langs ziekenhuizen.

De SEH van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond had het de afgelopen dagen "extreem druk", zegt een woordvoerder. Het ziekenhuis kreeg tussen zondag en woensdag 76 patiënten binnen met verwondingen die het gevolg waren van valpartijen.

Een deel van de patiënten kon op de SEH zelf worden geholpen, maar andere patiënten waren er slechter aan toe en moesten worden opgenomen. Het Limburgse ziekenhuis zag zich woensdagavond zelfs genoodzaakt tot een korte opnamestop op de afdeling chirurgie/orthopedie.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen behandelde zondag meerdere kinderen met verwondingen die ze bij sleeongelukken hadden opgelopen. "Een gebroken arm, een schouder uit de kom, schaafwonden in het gezicht", somt een woordvoerder het letsel op dat de artsen moesten behandelen. De afgelopen dagen viel het er mee met de drukte.

Ook het Amphia ziekenhuis in Breda krijgt meer patiënten binnen door glijpartijen of ongelukken tijdens de sneeuw- en ijspret. "Wij zien sinds maandag een toename van patiënten met botbreuken of ander letsel door het winterse weer", aldus een woordvoerder.

Rutte over winterweer: 'Val alsjeblieft niet tijdens het schaatsen'
123
Rutte over winterweer: 'Val alsjeblieft niet tijdens het schaatsen'

Niet overal veel drukker door winterweer

In Roosendaal valt de drukte vooralsnog mee. "Maandag was wel een piekdag, maar daarna was het rustig", meldt een woordvoerder van het Brabantse ziekenhuis Bravis. "We kunnen het aan met de normale bezetting."

Het ziekenhuis Isala in Zwolle ziet de afgelopen dagen een "lichte toename" van het aantal patiënten dat door gladheid op de spoedeisende hulp belandt. Het ziekenhuis bereidt zich voor op een druk weekend met "echt meer patiënten" en zet dan onder meer extra gipsverbandmeesters in. Die maken gipsverbanden en spalken bij botbreuken. Daarnaast werken zaterdag en zondag extra mensen op de spoedeisende hulp.

Niet overal is het drukker. Bij Ziekenhuisgroep Twente in Almelo is het de afgelopen dagen rustig. "Afgelopen zondag was het zelfs veel rustiger dan op een gemiddelde zondag. Waarschijnlijk zijn mensen wat voorzichtiger", aldus een woordvoerder.

Premier Mark Rutte riep eerder deze maand mensen op voorzichtig te zijn en rekening te houden met de afstandsregel. "Geniet van het weer, maar doe verstandig", zei hij. "Realiseer je dat ziekenhuizen niet zitten te wachten op allerlei botbreuken."

Niet uitglijden bij gladheid? Doe een pinguïn na
55
Niet uitglijden bij gladheid? Doe een pinguïn na

Schaatsers massaal naar plassen en meren, gemeenten grijpen in

Donderdag is het bij verschillende plassen en meren te druk, waardoor gemeenten zich genoodzaakt voelen in te grijpen.

Rond de Loosdrechtse, de Ankeveense en de Kortenhoefse Plassen zijn wegen afgezet. De dorpen Dwarsgracht en Belt-Schutsloot in de Kop van Overijssel zijn alleen nog toegankelijk voor inwoners en ook rond Giethoorn zijn wegen afgesloten. De brandweer Gooi en Vechtstreek raadde schaatsers donderdagmiddag dringend aan om thuis te blijven. "Het ijs is onbetrouwbaar en het is veel te druk."

De Kop van Overijssel is het toegangsgebied voor de Weerribben en de Wieden, zeer populaire schaatsgebieden waar gewoonlijk veel toertochten zijn. Die mogen nu vanwege de coronamaatregelen niet worden georganiseerd, maar het werd donderdag toch zo druk in het gebied dat burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland ingreep.