Het KNMI heeft voor woensdagochtend voor het hele land code geel afgekondigd vanwege kans op gladheid. Door sneeuw(resten) en mogelijk ook bevriezing van smeltwater en natte weggedeelten kan het opnieuw glad zijn op de wegen. De Reddingsbrigade Nederland adviseert mensen daarnaast niet te snel te gaan schaatsen op open water.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Winterweer

Volgens het meteorologische instituut kan de gevoelstemperatuur in het (zuid)oosten in de nacht en ochtend plaatselijk uitkomen tussen de -15 en -20 graden. In de middag stijgen de temperaturen volgens Weerplaza en kan het -1 op de Wadden tot -4 graden in Limburg worden.

Op veel plekken in het land gaan mensen het ijs op om te schaatsen, maar de reddingsbrigade dringt erop aan dit niet te snel te doen op bevroren open water, omdat de kwaliteit op veel locaties niet deskundig gecontroleerd wordt en waarschuwingen voor zwakke plekken en wakken ontbreken. Hierdoor neemt het risico om in het ijskoude water te belanden toe, aldus de Reddingsbrigade Nederland.

De organisatie raadt schaatsers aan om eerst het ijs op een lokale natuurijsbaan, een ondergespoten stuk weiland of een ondiepe sloot te proberen en het thuisfront te informeren over waar geschaatst gaat worden.

Ook de Unie van Waterschappen (UvW) adviseert om in de uiterwaarden niet het ijs op te gaan. Doordat de waterstanden in het rivierengebied dalen, is het schaatsen daar nog te gevaarlijk. Het waterpeil in de uiterwaarden beweegt mee met dat van de rivieren, maar als daar ijs op komt te liggen, kan het aan de zijkanten afbreken. De waterschappen raden schaatsers aan om vooraf te informeren of schaatsen wel verantwoord is.

Burgers' Zoo haalt pinguïns naar binnen vanwege de kou
84
Burgers' Zoo haalt pinguïns naar binnen vanwege de kou

NS rijdt nog altijd met een aangepast schema

Net als de afgelopen dagen rijden NS en ProRail woensdag met een aangepaste dienstregeling. Er wordt vooral gereden met sprinters en op enkele trajecten worden ook intercity's ingezet, maar op welke trajecten kan de NS vanwege de onzekerheden met betrekking tot het weer nog niet zeggen.

De spoorbeheerder heeft last van ijsafzetting aan bovenleidingen door vrieskou en vocht. Ook zijn zogenoemde opstelterreinen en onderhoudsbedrijven moeilijker bereikbaar door wisselstoringen.

Regionale vervoerders als Arriva, Connexxion en Keolis rijden op veel lijnen weer volgens de normale dienstregeling. Wel zijn sommige trajecten aangepast, doordat bepaalde wegen nog te gevaarlijk zijn om op te rijden.