Het KNMI heeft vanaf middernacht tot maandagmiddag 12.00 uur in heel het land code oranje uitgegeven voor uitgebreide gladheid. Tot middernacht blijft nog code rood gelden, laat een woordvoerder van het KNMI aan NU.nl weten.

Het weerinstituut verwacht voor de nacht van zondag op maandag en maandagochtend op uitgebreide schaal gladheid, veroorzaakt door de sneeuwduinen, ijsplaten en de sneeuwval van zondag.

Het KNMI voorziet voor maandag nog lichte sneeuw en snijdende kou: het wordt maximaal -5 graden, maar door de noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur rond de -15 graden.

Vanaf maandagmiddag 12.00 uur geldt vooralsnog weercode geel, de laagste waarschuwing van het weerinstituut. Dat kan echter nog veranderen, zegt de woordvoerder.

Het winterse weer zorgde zondag voor veel overlast. Het KNMI gaf code rood uit voor heel het land vanwege de sneeuw, veel wind en lichte tot matige vorst. Door de stevige oostenwind kwam sneeuwjacht voor en ontstonden sneeuwduinen.

Rijkswaterstaat: Ga ook maandag niet de weg op

Rijkswaterstaat riep weggebruikers op om vanaf zaterdagavond niet de weg op te gaan. Die oproep wordt zondagavond herhaald. "De rijomstandigheden blijven met name in het midden en noorden van het land onverminderd gevaarlijk", aldus Rijkswaterstaat.

Aan mensen die ondanks het advies toch de weg op moeten, raadt Rijkswaterstaat aan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. "Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen."

Sneeuwballen, pekeltrams en ongelukken: Nederland in de sneeuw
150
Sneeuwballen, pekeltrams en ongelukken: Nederland in de sneeuw