Goedemorgen! In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het winterweer in Nederland.

In het kort:
 • Code oranje geldt sinds middernacht tot maandag 12.00 uur voor heel Nederland. Daarna geldt code geel.
 • Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers niet de weg op te gaan.
 • Treinen rijden mondjesmaat.
 • Lees hier de coronamaatregelen voor in de sneeuw.
Rijkswaterstaat: 450 incidenten dit weekend door sneeuw
Rijkswaterstaat meldt dat het winterweer afgelopen weekend tot zo'n 450 incidenten op de weg heeft geleid. Vanwege sneeuwval in combinatie met de sterke noordoostenwind gold gister in het hele land code rood.

Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds vrijdag al ruim 40 miljoen kilo zout op de Rijkswegen gedeponeerd. Ondertussen gaat de gladheidsbestrijding onverminderd door; vandaag rond 10.00 uur stond de teller op 13,8 miljoen kilo gestrooid zout.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers om tot zeker 12.00 uur niet de weg op te gaan. Tot het middaguur is code oranje van kracht, vanwege grootschalige gladheid door gevallen sneeuw en ijsplaten. In de noordelijke helft van het land kan ook sprake zijn van sneeuwjacht, hierdoor kunnen er sneeuwduinen ontstaan die gevaarlijke situaties opleveren voor het verkeer. Bovendien is het zicht in de stuifsneeuw slecht, aldus het KNMI. De rest van de dag geldt code geel.

Overal in Nederland blijft de temperatuur vandaag onder het vriespunt. Door de wind is het snijdend koud met een gevoelstemperatuur tussen de -10 en -15 graden.
maandag 8 februari om 09:52
Einde winterliveblog
De sneeuw blijft voorlopig nog wel even liggen en ook een koudegolf (dan moet het minimaal vijf dagen en nachten continu vriezen en op drie van die dagen moet het ook tot strenge vorst komen) lijkt onafwendbaar. Toch komt tijdelijk een einde aan het winterliveblog. We komen uiteraard weer bij jullie terug als er weer iets te melden valt over de kou, de sneeuw en het ijs.
maandag 8 februari om 09:44
PostNL: Pakketbezorging lokaal niet mogelijk
Het is maandagochtend in delen van het land niet mogelijk om post of pakketten te bezorgen, zegt PostNL. "Veiligheid staat voorop en we gaan alleen de weg op als dat veilig kan", zegt een woordvoerder. 

Volgens de pakketbezorger zijn grotere wegen in het land begaanbaar, maar lokaal zijn er plekken door de gladheid onbereikbaar. Bij vertraging van pakketten door extreem weer gaat PostNL in gesprek met klanten. Ook past PostNL dan de indicatie van de geplande bezorgtijd aan.

Het bedrijf heeft al een achterstand opgelopen doordat zondag niet alle pakketten bij de klanten en verzenders opgehaald konden worden. Denk daarbij aan de distributiecentra van webwinkels. Daar komt bij dat de pakketbezorger het door de lockdownmaatregelen al drukker heeft dan normaal. PostNL wil de achterstand de komende dagen inhalen.
maandag 8 februari om 09:16
'Meeste basisscholen maandag weer open'
Volgens de PO-Raad en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zijn de meeste basisscholen op maandag weer van start gegaan. Vooral in het noorden zouden vrijwel alle scholen weer open zijn, al ontbreken de cijfers daarover nog. Die worden later deze week verwacht, aldus de AVS.

Met name in de grote steden moesten sommige basisscholen hun deuren noodgedwongen gesloten houden. Veel leraren wonen buiten de stad, waardoor het vanwege het beperkte treinverkeer en vertragingen in het openbaar vervoer lastig voor hen was om voor de klas te verschijnen. 

Ook het speciaal onderwijs ondervindt meer hinder van het winterweer, zeggen de PO-Raad en de AVS. Veel leerlingen zijn afhankelijk van vervoer, maar gezien de weersomstandigheden reden sommige taxibedrijven en vervoerders niet.
maandag 8 februari om 08:17
Natuurijsbaan Doorn open voor kinderen van leden
De schaatsbaan van natuurijs in Doorn is vanaf maandag geopend voor kinderen van clubleden. De vrijwilligers hebben hard doorgewerkt om de baan gereed te maken. Zoals het nu lijkt is het de eerste baan van natuurijs die geopend is. 
maandag 8 februari om 06:32
Bijna 11,5 miljoen kilo zout gestrooid maandagochtend
Rijkswaterstaat heeft deze ochtend tot ongeveer een kwartier geleden al meer dan 11,4 miljoen kilogram zout gestrooid om de wegen begaanbaar te houden. Door het hele land hebben de strooiwagens al 106.090 kilometer gereden.

Op de website van Rijkswaterstaat is te zien dat strooiwagens in heel Nederland rijden. Vooral de snelwegen worden sneeuwvrij en begaanbaar gemaakt. Op een aantal plaatsen wordt ook op grote provinciale wegen gestrooid.
maandag 8 februari om 06:27
Vandaag weer (mot)sneeuw
Vandaag valt opnieuw sneeuw, vooral in het oosten en zuidoosten. Hier wordt zo'n 1 tot 3 centimeter nieuwe sneeuw verwacht, "maar door sneeuwverstuivingen valt dit amper op", aldus Weerplaza. Verder staat er een matige tot krachtige oostenwind. De middagtemperatuur ligt tussen de -4 en -6, maar het zal aanvoelen als -10.
maandag 8 februari om 06:16
Geen ochtendkrant van DPG Media en Mediahuis
Mensen met een abonnement op een krant van DPG Media en/of Mediahuis krijgen deze ochtend geen ochtendkrant op de mat. Vanwege de weersomstandigheden vonden de uitgeverijen het niet verantwoord om bezorgers de weg op te sturen. Het gaat om alle titels van DPG en Mediahuis, zoals de Volkskrant, NRC, De Telegraaf en AD.
maandag 8 februari om 06:08
Treinverkeer langzaam op gang, sneeuwduinen op A7
Het treinverkeer rijdt mondjesmaat. Meerdere vervoersbedrijven melden dat er op een aantal trajecten weer sprinters gaan rijden. Het aantal storingen is flink teruggebracht door onderhoudsteams van ProRail die de hele nacht hebben doorgewerkt.

De NS laat sprinters rijden op een aantal trajecten, maar noemt geen voorbeelden. Op veel plekken zijn nog wisselstoringen door de vorst. Arriva meldt dat de treindiensten erg beperkt worden opgestart. Tot 8.00 uur rijden er sowieso geen Arriva-bussen. Of die daarna wel gaan rijden, is nog niet bekend.

In Friesland en Groningen gaan alleen de treinen van Groningen naar Leeuwarden en tussen Groningen en Weener en Veendam. Op de Vechtdallijnen in Overijssel rijden tweemaal per uur treinen. In de Achterhoek rijden de Arriva-treinen gewoon, behalve tussen Apeldoorn en Zutphen.

Door het hele land zijn op de snelwegen enkele ongelukken gebeurd. De A7 is gesloten tussen Middenmeer en Medemblik en Middenmeer en Den Helder in verband met sneeuwduinen. Op de A50 bij Ravenstein is de weg richting Oss en Arnhem dicht nadat vrachtwagens zijn geschaard.
maandag 8 februari om 06:00
In Doorn wordt hard gewerkt aan de ijsbaan. De hoop is dat het ijs gereedgemaakt kan worden voor kinderen. (Foto: ANP)
maandag 8 februari om 05:56
Sneeuwduinen op A7, Rijkswaterstaat: ga niet de weg op
Het verkeer lijkt rustig in de ochtenduren. Door het hele land staat iets meer dan 10 kilometer file. Rijkswaterstaat heeft weggebruikers geadviseerd niet de weg op te gaan, tenzij het echt niet anders kan. Tot 12.00 uur geldt code oranje. In het zuiden is het glad en het noorden heeft te maken met sneeuwjacht. Op de A7 is de weg tussen Middenmeer en Medemblik en Middenmeer en Den Helder daarom gesloten. Sneeuwduinen zorgen hier voor gevaarlijke situaties. Het verkeer richting Amsterdam kan omleidingsroute U21 volgen vanaf afrit Middenmeer, aldus Rijkswaterstaat.
zondag 7 februari om 23:58
Gevel van huis darter Raymond van Barneveld ingestort
De zijgevel van het huis van darter Raymond van Barneveld in de Haagse wijk Ypenburg is zondagavond ingestort, meldt het AD na bevestiging van zijn manager Ben de Kok via Twitter. Eerder schreef de manager dat het hele dak van de woning was gevallen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Van Barneveld is op dit moment in Duitsland voor een darttoernooi. Zijn vriendin was wel thuis op het moment dat de gevel instortte, maar niemand raakte gewond.
zondag 7 februari om 23:51
Vanaf middernacht code oranje tot maandag 12.00 uur 
Het KNMI heeft code rood om 00.28 uur beëindigd. Tot maandag 12.00 uur geldt voor het hele land code oranje vanwege sneeuwjacht, ijsplaten en gladheid door sneeuw. Door de sneeuwjacht kunnen vooral in de noordelijke helft van het land sneeuwduinen ontstaan die gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Ook is het zicht op de weg slecht. 

Vanaf maandag 12.00 uur geldt nog wel code geel voor gladheid door sneeuwresten.
zondag 7 februari om 22:46
Dit was het belangrijkste winternieuws van zondag 7 februari: 

 • Het KNMI heeft vanaf middernacht tot maandag 12.00 uur code oranje uitgegeven voor grootschalige gladheid. Mede hierdoor zullen maandag niet alle basisscholen weer opengaan.
 • Op Schiphol regende het annuleringen, Eindhoven Airport bleef vandaag dicht. Ook maandag houdt het vliegverkeer last van het winterweer. 
 • Rijkswaterstaat herhaalt oproep: ga ook maandag de weg niet op
 • Mensen met een abonnement op een krant van DPG Media en Mediahuis krijgen maandagochtend geen ochtendkrant op de mat. De extreme weersomstandigheden maken het onmogelijk om maandagochtend in Nederland ochtendkranten te bezorgen, zo meldt een woordvoerder van DPG Media.
 • Vrijwel alle zittingen in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle, de drie zittingslocaties van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, gaan maandag niet door. 
 • De GGD GHOR wil maandag de test- en vaccinatielocaties weer openen. Het is nog afhankelijk van de situatie in de regio of dit daadwerkelijk gaat gebeuren, laat een woordvoerder van de koepelorganisatie weten aan NU.nl. Lees hier verder.
 • De treinen van NS zullen maandag "mondjesmaat" rijden. Dat meldt NS zondagmiddag. Zondag reed al een groot gedeelte van de dag treinen helemaal niet vanwege het extreme winterweer. De hevige sneeuwval en wind veroorzaken veel storingen op het spoor.
 • Zondag is de eerste officiële landelijke ijsdag van deze winter gemeten, laat Weerplaza weten. In De Bilt werd kort na middernacht een temperatuur van 1,5 graad onder nul gemeten, waarna de temperaturen alleen maar verder daalden.
 • Maaltijdbezorgers van Thuisbezorgd gingen zondag in de meeste steden niet de weg op. De dag- en avonddiensten zijn opgeschort omdat het door de weersomstandigheden niet veilig is om maaltijden op de fiets te bezorgen.
 • Tussen Enkhuizen en Lelystad werd zaterdag tussen 23.00 uur en middernacht een uur lang gemiddeld windkracht 8 gemeten in combinatie met sneeuwval. Daarmee is officieel sprake van de eerste sneeuwstorm in ruim tien jaar, meldt Weerplaza. 
zondag 7 februari om 22:17
Vliegverkeer Schiphol houdt ook maandag nog last van winterweer
Reizigers op Schiphol moeten maandag rekening houden met vertragingen en annuleringen, zo laat een woordvoerder zondag weten. Volgens de site van Schiphol zijn er maandag enkele annuleringen en vertragingen, maar liggen de meeste vertrekkende vluchten nog op schema. Desalniettemin wordt geadviseerd om de site Schiphol.nl in de gaten te houden of contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.

Op Schiphol regende het zondag annuleringen vanwege de hevige sneeuwval en harde wind. In totaal waren er zondag 150 annuleringen van vluchten van en naar Schiphol. Ook waren er de hele dag flinke vertragingen doordat toestellen eerst ijsvrij moesten worden gemaakt of doordat de startbaan moest worden schoongeveegd door sneeuwploegen. Ook binnenkomende vliegtuigen moesten hierdoor wachten met landen. Bovendien was er maar één baan, de Kaagbaan, in gebruik.