Het wordt koud, het gaat sneeuwen en het gaat waaien. Dat is je vast niet ontgaan. Maar welk winterweer kun je de komende dagen wanneer verwachten? Een overzicht op basis van de modellen van Weerplaza.

Blijf op de hoogte van het sneeuw- en ijsnieuws deze week Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom het winterweer

Zondag: nog steeds code rood, aanhoudende sneeuwval

Zondag geldt code rood nog de hele dag en avond in heel het land. Het blijft op veel plekken lange tijd sneeuwen, al zal dat op een gegeven moment wel minder hard gebeuren.

Er waait een zeer koude oostenwind waardoor de gevoelstemperatuur met -10 graden of zelfs iets lager flink lager ligt dan de -3 tot -5 graden die de thermometer zal aangeven. Alleen in Zuid-Limburg blijft het betrekkelijk warm.

Het waait zondag nog hard. Op de Waddeneilanden zal eventjes windkracht 8 staan; een sneeuwstorm dus (als het op dat moment sneeuwt, althans).

In de rest van het land, richting het zuiden, zal zondag een vaak krachtige wind waaien, zo'n windkracht 6. Sneeuwjacht, heet dat. Pas later op zondag neemt de wind geleidelijk iets af.

Sneeuwballen, pekeltrams en ongelukken: Nederland in de sneeuw
150
Sneeuwballen, pekeltrams en ongelukken: Nederland in de sneeuw

Maandag: grotendeels bewolkt met nog af en toe wat lichte sneeuwval

In vergelijking tot zondag valt er maandag nog maar een minimale hoeveelheid sneeuw. Wel waait er nog steeds een stevige oostenwind. Dat zorgt voor stuifsneeuw, dus de gladheidsbestrijdingsdiensten zullen het nog druk krijgen om te voorkomen dat er sneeuwduinen ontstaan.

Verder ligt de temperatuur de hele maandag ruim onder nul. Het wordt -1 op de Waddeneilanden tot -6 in het oosten van het land. De gevoelstemperatuur ligt tussen -10 en -15 graden. Een zeer winterse dag dus.

Dinsdag: iets minder wind

Dinsdag zwakt de wind al wel wat af. In het Waddengebied zijn dan sneeuwbuien mogelijk, elders is het droog. Na een nacht met lokaal al strenge vorst (-10 of -11 graden is lokaal al mogelijk), blijft het ook midden op de dag goed vriezen. Misschien dat later op de dag voorzichtig de zon doorbreekt.

Na dinsdag: koud, maar steeds meer zon

Na dinsdag blijft het op de meeste plaatsen droog en komt de zon steeds beter tevoorschijn. Het blijft koud, sterker nog in de nacht is strenge (onder -10) tot zeer strenge (onder -15) vorst mogelijk!

Omdat de wind in de loop van de week afneemt, is dat ideaal voor de vorming van natuurijs. Wie weet kan er later in de week geschaatst worden.