Ervaren wintersporters weten dat het gebeurt: skigebieden overdrijven nog wel eens de hoeveelheid gevallen sneeuw. Twee Amerikaanse onderzoekers hebben nu zelfs ‘bewezen’ dat skigebieden er soms tientallen centimeters bij verzinnen.

De professoren Jonathan Zinman en Eric Zizewitz van het Dartmouth College in New Hampshire hebben alle sneeuwmeldingen van ruim 400 skigebieden tussen 2004 en 2008 naast officiële meetgegevens van de overheid gelegd.

Uit die vergelijking blijkt dat de skioorden gemiddeld 23 procent meer sneeuw aangeven dan er daadwerkelijk ligt. Dat lijkt misschien mee te vallen, maar kan wel zorgen voor een behoorlijke tegenvaller bij skiërs of snowboarders die houden van verse sneeuw.

Oneens

De skigebieden in Amerika en Canada zijn het oneens met de conclusies van de onderzoekers. Het verschil in sneeuwhoogtes komt volgens hen door de verschillende plek van meten.

De weerstations waar de overheid de cijfers op baseert zouden te ver van de piste afliggen en daardoor minder nauwkeurig zijn, aldus een vertegenwoordiger van de skigebieden tegenover AP.

iPhone

Door de opkomst van smartphones zoals de iPhone en sociale netwerken als Twitter en Facebook verwachten de professoren dat de skigebieden in de toekomst steeds eerlijker zullen worden met het doorgeven van de sneeuwhoogtes. “Anders vallen ze door de mand.”