Natuurlijk hoop je op een relaxed winterzonnetje tijdens de wintersportvakantie. Helaas krijg je soms ook te maken met extreme kou met harde wind en sneeuw. Daar moet je dan wel op voorbereid zijn.

Als je lichaam afkoelt, verlies je kracht, coördinatie en flexibiliteit. Dat komt doordat de zenuwgeleiding in je lichaam bij een lage temperatuur trager wordt waardoor je spieren, pezen en gewrichten minder soepel zijn.

Tijdens de lichamelijke inspanning die je levert bij het skiën of snowboarden kun je dat natuurlijk niet goed gebruiken. Het risico op blessures wordt dan een stuk groter.

Bevriezing

Bij (extreme) kou loop je ook het risico op bevriezingsverschijnselen. Het gezicht, de handen en de ogen kunnen bevriezen. Behalve dat het bevriezen van weefsel pijnlijk is, kan het ook erg gevaarlijk zijn. Het kan in het ergste geval zelfs leiden tot het afsterven ervan.

Het bevriezen van weefsel kan gebeuren zonder dat je het door hebt. Daarom moet je de huid goed in de gaten houden. Een slecht teken is wanneer de punt van je neus wit wordt.

Warme kleding

Om dit te voorkomen is warme kleding van essentieel belang. Het hele lichaam moet daarbij goed bedekt zijn. Denk daarbij aan sportondergoed, een of meerdere lagen fleece en daarbovenop een goed wind- en waterdicht jack en dito broek.

Zorg daarnaast ook voor goede handschoenen, passende skischoenen (niet te klein, maar ook niet te groot) en isolatie rond je hoofd. Een afsluitende muts, een zogenaamd ‘facemask’ of een skibril met helm zijn hiervoor geschikt.

Veel mensen vergeten hun gezicht te beschermen tegen de kou. Daardoor komt het bevriezen van wangen en neus relatief vaak voor, zo meldt Reisverzekering Blog.

Onderkoeling

Bij extreem koud weer bestaat ook het gevaar op onderkoeling. Dit kun je herkennen als iemand begint te rillen. Belangrijk is dan ook dat je elkaar goed in de gaten houdt tijdens het skiën of snowboarden.

Bij onderkoeling is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen. Ook moet je een onderkoeld persoon altijd geleidelijk laten opwarmen. Een te snelle opwarming kan levensgevaarlijk zijn.