De hummer is zó 2008! Wil je anno 2009 nog indruk maken op je vrienden dan kies je voor de pistenbully. In het Franse skigebied Serre Chevalier kun je rijles krijgen in deze 300.000 euro kostende tientonners.

De lessen vinden plaats op een speciaal bewerkt terrein naast de piste op 1800 meter hoogte. De lessen duren dertig minuten en kosten 50 euro voor skipashouders en 55 euro voor niet-skiërs.

Parcours rijden
De eerste tien minuten van de les worden besteed aan een uitgebreide uitleg over het bedieningspaneel in de cabine. Vervolgens krijg je twintig minuten de tijd om te leren rijden. Je maakt diverse rondjes over een speciaal aangelegd parcours, waarbij je om leert gaan met buckels, sneeuwophoping, kuilen en rulle sneeuw.

Duurder dan een Ferrari
Een gemiddelde pistebully weegt tussen de 8 en 10 ton, verbruikt 29 liter (biologisch afbreekbare) olie per uur en kost meer dan een Ferrari. De aanschafprijs ligt rond de 300.000 euro.

In Serre Chevalier werken elke nacht veertig chauffeurs in ploegendienst op 24 machines om minstens 70 procent van het skigebied te bewerken. De eerste ploeg start om 17.30 uur, de laatste ploeg eindigt de volgende ochtend om 10.00 uur.