
Assange wordt uitgeleverd aan Zweden
Het Britse hooggerechtshof wees woensdag het bezwaar van Assange daartegen van de hand.
De 40-jarige Australiër meent dat de Zweedse aanklager niet het recht heeft zijn uitlevering te bevelen. Volgens zijn advocaten mag uitlevering alleen worden bevolen door een onafhankelijke en onpartijdige instantie zoals een rechtbank.
Assange wordt verdacht van seksuele misdrijven in Zweden, maar zegt zelf dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn. Hij vreest dat het Scandinavische land hem aan de Verenigde Staten uitlevert.
Wikileaks
In de VS hangt Assange een zware straf boven het hoofd. Via Wikileaks publiceerde hij honderdduizenden vertrouwelijke berichten van VS-diplomaten over allerlei zaken en personen, onder wie Nederlandse politici. Onder druk van de VS hebben banken en anderen hun medewerking aan Wikileaks stopgezet.
Een rechtbank in Londen oordeelde al eerder dat hij moet worden uitgeleverd aan Zweden en ook een beroepsrechtbank kwam tot dat oordeel. De Britse regering was tevens akkoord met zijn uitlevering. Assange ging echter in hoger beroep bij het hooggerechtshof.
Assange heeft na de uitspraak geen juridische mogelijkheden meer in Groot-Brittannië. Hij kan nog wel naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stappen.