AMSTERDAM - Onthullingswebsite Wikileaks stopt tijdelijk met haar activiteiten wegens een financiële blokkade.

Dit heeft Julian Assange maandag tijdens een persconferentie bekend gemaakt.

Volgens de Wikileaks-voorman hebben banken en andere financiële instanties 95 procent van de giften aan de organisatie geblokkeerd. "Als deze blokkade aan het einde van dit jaar nog niet is opgeheven, dan kan Wikileaks niet meer blijven bestaan", aldus Assange.

Volgens Wikileaks weigeren Visa, Mastercard, PayPal, Western Union en de Bank of America momenteel donaties over te boeken naar de klokkenluiderssite. Wikileaks onderneemt momenteel stappen om deze blokkade tegen te gaan. Ook zal de website proberen op andere manieren nieuwe fondsen aan te boren om te kunnen blijven publiceren.

Klacht

Zo heeft Wikileaks een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen Visa en MasterCard. Volgens Assange wordt deze zaak medio november behandeld. " We hopen dat de Europese Commissie de zaak zeer serieus neemt."

Wikileaks vindt dat de maatschappijen misbruik maken van hun marktpositie en dat hun optreden in strijd is met Europese regels.

Aanval

Volgens Assange is de blokkade al een jaar aan de gang. "We hadden nooit gedacht dat de financiële instanties Wikileaks zo lang zouden blokkeren. Het is de grootste aanval die we het afgelopen jaar hebben gehad. Want het is geen aanval op Wikileaks, maar het is een aanval op de vrijheid van meningsuiting."

"De financiële machten proberen een organisatie te vernietigen zonder enige vorm van juridische rechtvaardiging. Het is ongehoord! Niet alleen onze rechten als organisatie worden hiermee geschonden, maar ook die van onze donateurs", aldus Assange.

WikiLeaks publiceerde eind vorig jaar documenten van het Amerikaanse leger over Afghanistan en van ambtsberichten van Amerikaanse ambassades. Sindsdien heeft de klokkenluiderswebsite verschillende geheime overheidsdocumenten openbaar gemaakt.

Lees al het nieuws over Wikileaks op onze special

Profiel Wikileaks