SYDNEY - WikiLeaks-voorman Julian Assange heeft vanuit zijn cel kritiek geleverd op de bedrijven MasterCard, Visa en Paypal. Die bedrijven hebben overboekingen van donaties aan de omstreden onthullingssite WikiLeaks stopgezet.

''We weten nu dat Visa, MasterCard, Paypal en andere de instrumenten zijn van de Amerikaanse buitenlandse politiek'', zei hij.

''Dat wisten we tot dusver niet. Ik roep de wereld op om mijn werk en mijn mensen te beschermen tegen deze illegale en immorele aanvallen.''

Verklaring

Assange had een schriftelijke verklaring uitgegeven via zijn moeder Christine aan de Australische tv-zender Channel 7News. Die berichtte daar dinsdag over.

Zijn moeder had hem bezocht in zijn cel in Londen, waar hij vastzit wegens beschuldigingen in Zweden van verkrachting. Assange was tegelijk in opspraak gekomen door publicatie van geheime Amerikaanse documenten. De Australiër wil de wereld verbeteren door meer openbaarheid.

Vastberaden

De 39-jarige Assange zei dat hij door de rechtszaak nog meer overtuigd is geraakt dat zijn overtuigingen correct zijn. ''Mijn overtuiging blijft onaangetast. Ik blijf trouw aan de idealen die ik heb geuit. Deze omstandigheid zal ze niet onderuit halen. Dit proces heeft mijn vastberadenheid versterkt dat ze juist zijn.''

Het was de eerste keer dat Assange zich uitsprak vanuit zijn cel. Zijn moeder Christine Assange heeft haar zoon gemeld dat er over de hele wereld mensen met spandoeken betogen voor zijn vrijheid en rechtvaardigheid. ''Hij vond dat hartverwarmend'', zei zijn moeder.

Assange doet dinsdag een nieuwe aanvraag om op borgtocht vrij te komen. Zijn eerste verzoek, kort na zijn aanhouding vorige week, was door de rechter afgewezen.