SOFIA - Een nieuwe klokkenluiderswebsite moet openheid geven over de corruptie en de nauwe banden tussen politiek en misdaad op de Balkan, zaken die de media nog te vaak laten liggen. Vrijdag publiceerde Balkan Leaks de eerste documenten. Dat meldden Bulgaarse media zaterdag.

De website biedt, net als WikiLeaks, klokkenluiders de mogelijkheid om documenten anoniem en versleuteld aan te bieden.

Medewerkers van de site - naar eigen zeggen journalisten, juristen en IT-experts - beoordelen of ze voor publicatie geschikt zijn. De site opereert vanuit Parijs en is een initiatief van Bulgaren, maar wil zich op de hele Balkan richten.

Onder de nu gepubliceerde stukken zijn verslagen van afgeluisterde gesprekken van een van corruptie verdachte Bulgaarse oud-minister, en afspraken tussen het Russische nucleaire staatsbedrijf Rosatom en het Bulgaarse nationale energiebedrijf over de omstreden bouw van een kerncentrale in Belene.

Ook is er een lijst met 34 namen van hoge rechters, advocaten en officieren van justitie die allen lid zouden zijn van vrijmetselaarsloges.

Staatsmedia

Volgens woordvoerder Atanas Chobanov is de website nodig omdat te veel media op de Balkan zich nog gedragen als staatsmedia. Van onafhankelijke journalistiek en een kritische houding is geen sprake.

''De corruptie blijft zo verborgen met de hulp van journalisten'', aldus Chobanov zaterdag in een interview met de Bulgaarse krant Trud.

Chobanov is de enige medewerker van Balkan Leaks wiens naam bekend is. Eerder was hij betrokken bij de website Opasnite Novini (het gevaarlijke nieuws) die publiceerde over de relaties tussen de Bulgaarse veiligheidsdienst en de georganiseerde misdaad. De hoofdredacteur van Opasnite Novini werd twee jaar geleden in Sofia ernstig mishandeld, vermoedelijk naar aanleiding van de publicaties.