STOCKHOLM - Het Zweedse bedrijf dat servers verhuurt aan WikiLeaks heeft geen enkel probleem met zijn omstreden klant die geheime Amerikaanse overheidsdocumenten onthult.

Het bedrijf stelde vrijdag dat klanten de servers kunnen gebruiken waarvoor ze willen, zolang ze geen Zweedse wetten schenden. Het bedrijf Bahnhof zegt dat WikiLeaks een klant is zoals vele andere.

Veel andere dienstverleners hebben de contracten met de onthullingssite WikiLeaks stopgezet. Onder meer MasterCard, Visa en betaaldienst PayPal hebben overboekingen gestaakt.

Een van de opgegeven redenen was dat de Amerikaanse overheid had gewaarschuwd dat de onthulde documenten gestolen zouden zijn.

Controleren

Oprichter Jon Karlung van het Zweedse bedrijf Bahnhof, dat de servers verhuurt, zegt: ''Het enige dat hun servers in gevaar zou brengen is als ze illegaal materiaal zouden hebben. En ze moeten hun rekeningen betalen.''

Zelf zal hij niet controleren of het WikiLeaks-materiaal gestolen is: ''Dat is alsof je de postbode vraagt om de brieven te openen.''

Hippe straat

De servers staan in de atoomschuilkelder onder de hippe straat Vita Berget in de Zweedse hoofdstad Stockholm, onder een besneeuwde heuvel met een kerk erboven.

De ruimte was voorheen in gebruik voor andere doelen zoals tentoonstellingen. Enkele jaren geleden werd het betrokken door IT-bedrijven die er servers exploiteren.

Fysieke aanvallen

De schuilkelder met lange witte muren bevat achtduizend servers, waarvan er sinds oktober twee zijn verhuurd aan WikiLeaks. In de warme en vochtige ruimte klinkt het gezoem van de servers en van de koelventilatoren.

''We zijn erg goed beschermd tegen fysieke aanvallen, maar dat gaat ook niet gebeuren'', verwacht server-verhuurder Karlung.

Cyberaanvallen

''De echte dreiging is misschien juridisch en waarschijnlijk door cyberaanvallen. Tot dusver was er geen aanval direct op ons gericht. We hebben effecten gezien van andere aanvallen, maar geen aanval op deze faciliteit of de diensten die ze hier hebben.''

Volgens hem heeft WikiLeaks ook elders servers. ''Ze hebben niet al hun eieren in één mandje gelegd.''