WASHINGTON/PEKING - De Verenigde Staten houden de rol van China in Afrika nauwlettend in de gaten. Volgens een Amerikaanse diplomaat in de Nigeriaanse stad Lagos zijn de Chinezen ''een schadelijke, economische concurrent zonder moraal''.

Dat blijkt uit een geheim document dat klokkenluiderssite WikiLeaks donderdag heeft gepubliceerd. De site beschikt over 250.000 geheime Amerikaanse ambassadeberichten, die langzaam maar zeker naar buiten worden gebracht.

''China is niet in Afrika om altruïstische redenen'', aldus de diplomaat. ''China is vooral in Afrika voor China.'' Het land wil onder meer de politieke steun van de Afrikaanse landen vergaren bij de Verenigde Naties, stelt hij.

Kritiek

Het Westen heeft al langer kritiek op de aanpak van China, dat onder meer de regimes in Zimbabwe en Sudan steunt. Veel Afrikaanse landen zijn juist blij met de investeringen, die zonder kritiek op de overheid worden gedaan.

De handel tussen China en Afrika zal dit jaar naar verwachting goed zijn voor meer dan 73 miljard euro. Dat is een enorme toename sinds het begin van deze eeuw, toen het nog maar ging om 165 miljoen euro. Ook verstrekt China miljardenleningen aan Afrika. Meer dan 1600 Chinese bedrijven investeren in Afrika in met name mijnbouw, landbouw, fabrieken en bouw.

Militaire bases

Vooralsnog is de aanwezigheid van China in Afrika geen bedreiging voor de VS, aldus de Amerikaanse diplomaat. De VS houden in de gaten of China werkt aan militaire bases op het continent of inlichtingendiensten opzetten. ''Zodra deze zaken zich gaan ontwikkelen, dan gaan de Verenigde Staten zich zorgen maken.''