LONDEN - De Britse en de Schotse regeringen zijn bedreigd door de Libische leider Muammar Kaddafi. Kaddafi wilde dat de doodzieke Libiër Abdelbaset al-Megrahi werd vrijgelaten.

Die zat in Schotland gevangen wegens de bomaanslag op een Amerikaans verkeersvliegtuig in december 1988.

Het toestel, een Boeing 747 van PanAm, explodeerde boven het Schotse plaatsje Lockerbie. Daarbij verloren 270 mensen het leven.

Vrijlating

Amerikaanse diplomaten die over de aanloop naar de vrijlating van Megrahi berichtten, spraken volgens de publicaties van de website WikiLeaks van brute bedreigingen. Libië dreigde, indien Megrahi in Schotland zou overlijden, onder meer alle handel met het Verenigd Koninkrijk af te kappen en indirect ook met het welzijn van de Britse diplomatieke staf in Tripoli.

De Britse regering werd bang dat Megrahi in zijn Schotse cel zou overlijden en wilde van hem af. De Schotse regering heeft ''een hele parade van Libische dreigementen'' naast zich neergelegd, maar de aan kanker lijdende al-Megrahi werd vorig jaar toch vrijgelaten.

Touwtrekken

Het proces tegen Megrahi en een andere, vrijgesproken Libiër begon na lang diplomatiek touwtrekken in mei 2000 in een complex in de omgeving van Zeist, dat tijdelijk tot Schots grondgebied was verklaard.

Het onderzoek naar de bomaanslag wees aanvankelijk niet in de richting van Libië. De bewijsvoering en het vonnis zijn nog altijd omstreden.