GOTENBURG - Hoofdaanklager Marianne Ny van het Zweedse Openbaar Ministerie in Gotenburg heeft dinsdag gezegd dat ze het uitgesloten acht dat WikiLeaksbaas Julian Assange aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd.

''Als iemand is aangehouden of gearresteerd op last van een Zweedse rechter, dan kan geen enkele Zweedse of buitenlandse overheid de verdachte zomaar komen ophalen zolang de zaak loopt'', zei Ny.

''Uiteraard ben ik wel blij met de arrestatie van Assange. Ik hoop dat hij snel in Zweden is, want ik heb geen mogelijkheid naar Londen te gaan en hem daar te verhoren.''

Ze wijst alle betrokkenheid van de Verenigde Staten en complottheorieën van de hand. ''Ik ben alleen geïnteresseerd in Assange om de aanklacht van aanranding en de vier andere seksuele misdrijven waarvan hij wordt verdacht. Meer niet.''

Europees arrestatiebevel

''Ik heb een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd, zodat hij niet naar de VS kan worden gestuurd.''

Volgens Ny heeft nog geen enkele buitenlandse overheidsinstantie contact met haar gezocht over de inhoud van de zaak. Normaal verloopt dit eerst via het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken in Stockholm.

''Of Assange wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten is een puur hypothetische vraag'', zei een woordvoerder. ''Assange is nog niet eens in Zweden én er is nog geen enkel uitleveringsverzoek binnengekomen.''

Uitlevering

De Zweedse wet staat uitlevering bij een niet-Europees uitleveringsverzoek toe als de misdaad waarvan hij of zij wordt verdacht volgens Zweeds recht een gevangenisstraf van een jaar of langer betekent.

De wet verbiedt uitlevering als iemand om militaire of politieke misdaden wordt gezocht, of als zijn of haar leven direct gevaar loopt.