SAN FRANCISCO - De situatie rond de dinsdag gearresteerde WikiLeaksoprichter Julian Assange is reden voor ernstige zorg. Het blokkeren van websites en bankrekeningen van WikiLeaks en oproepen tot geweld tegen Assange zijn praktijken die horen bij een dictatuur.

 Dat stelde D66-Europarlementariër Marietje Schaake dinsdag in een reactie op de arrestatie van Assange in Groot-Brittannië. In juni organiseerde Schaake een seminar over persvrijheid in Europa, waar Assange aan meedeed.

''Assange is nu opgepakt op verdenking van aanranding en mogelijk erger'', aldus Schaake vanuit San Francisco, waar ze de afgelopen dagen verbleef voor regulier overleg met Amerikaanse parlementariërs.

Eerlijke rechtsgang

''Het is van het grootste belang dat hij een eerlijke rechtsgang krijgt, maar ik maak me ernstige zorgen dat de zaken door elkaar gaan lopen. Er zijn hier in de Verenigde Staten hele stevige uitspraken gedaan. Politici roepen hier van alles. Oproepen om hem te vermoorden bijvoorbeeld. ''

Schaake, die dinsdag terugvliegt naar Europa, is ook uiterst bezorgd over de persvrijheid. Die zou onder druk staan door de aanvallen op WikiLeaks en Assange. ''Het is erg belangrijk dat we een fel tegengeluid laten horen'', aldus Schaake. ''We moeten vechten voor meer openheid, meer transparantie en democratie.''

De Nederlandse internetactivist Rop Gonggrijp, oprichter van de internetprovider XS4ALL, betrokken bij WikiLeaks en een kennis van Assange, wilde dinsdag desgevraagd geen inhoudelijk commentaar geven op de arrestatie van de Australiër.