WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat minder mensen toegang geven tot geheime documenten. Dat maakte het ministerie dinsdag bekend.

Door de maatregel kunnen medewerkers van het Pentagon, het ministerie van Defensie, niet meer bij een geheime database van het ministerie van Buitenlandse Zaken komen.

De verschillende databases waren na de aanslagen van september 2001 juist met elkaar verbonden om makkelijker informatie te kunnen delen.

Database

''We hebben tijdelijk de verbinding verbroken tussen deze database en een geheim netwerk'', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zei niet welke database beveiligd werd, maar functionarissen uit het Witte Huis meldden dat het zou gaan om een militair netwerk.

Het besluit werd genomen nadat duizenden geheime overheidsdocumenten, voornamelijk ambassadeberichten, werden gepubliceerd op klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Door het lek is de Amerikaanse overheid zeer in verlegenheid gebracht, mede door botte uitspraken van diplomaten over regeringsleiders.

Een militair wordt verdacht van een eerdere mega-lekkage van militaire documenten. Die bestanden toonden aan hoe de Amerikanen in Irak en Afghanistan aan het werk waren. Ook die documenten kwamen via WikiLeaks naar buiten.