AMSTERDAM - Kenia is niet blij met de karakterisering van het land door Amerikaanse diplomaten als 'moeras van corruptie'. De beschrijving zou staan in door Wikileaks gelekte diplomatieke rapporten.

Als de berichten hierover waar zijn dan is dat volgens een woordvoerder van de Keniaanse regering 'kwalijk'.

Eerder deze week berichtte het Duitse weekblad Der Spiegel dat Kenia in de memo's wordt afgeschilderd als een 'moeras met een welig tierende corruptie'. Het weekblad heeft inzage gehad in rapporten die nog niet door Wikileaks zijn vrijgegeven.

Als de berichten over de beschrijving kloppen dan is dat volgens de woordvoerder 'een kwalijke en volledig onjuiste beschrijving van ons land en onze leiders'. De regering zei 'geschokt te zijn door de onthullingen'.

Excuses

De Amerikaanse regering heeft maandag gebeld met de Keniaanse premier Raila Odinga om excuses aan te bieden voor de gelekte memo's. "De Amerikaanse regering heeft aangegeven spijt te hebben van de inhoud van de gelekte documenten. Ze hebben ons echter niet verteld wat er precies in staat en waar ze precies spijt van hebben", aldus de woordvoerder.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Kenia zei dat er is gesproken met de Keniaanse regering over de zorgen die ze hebben geuit. Hij wilde hier verder niets over zeggen.