Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
EK tijdrijden

Van Dijk voor derde jaar op rij tweede bij EK tijdrijden, brons voor Markus

Ellen van Dijk is er woensdag in München niet in geslaagd haar vijfde Europese titel op de tijdrit te pakken. De Nederlandse werd tweede achter de Zwitserse Marlen Reusser. Riejanne Markus veroverde het brons. Bij de mannen onttroonde de Zwitser Stefan Bissegger zijn landgenoot Stefan Küng en eindigde Jos van Emden in de top tien.
Door onze sportredactie

Reusser was de snelste over het 24 kilometer tellende parcours met start en finish in Fürstenfeldbruck, een dorpje net buiten München. Van Dijk eindigde op slechts vijf seconden als tweede. Brons was er voor Markus, die 27 seconden langzamer was dan Reusser.

De 35-jarige Van Dijk begon als een van de favorieten als laatste aan de wedstrijd. Halverwege had de regerend wereldkampioen tijdrijden een kleine achterstand op Reusser, de nummer twee van de olympische tijdrit. Op de finishlijn kwam Van Dijk net tekort om een vijfde Europese titel te bemachtigen.

In 2020 en 2021 werd Van Dijk, de houdster van het werelduurrecord, ook tweede op de Europese tijdrit. In 2021 hield Reusser haar eveneens van de titel af. In 2020 won Anna van der Breggen goud.

Olympisch kampioene op de weg Anna Kiesenhofer finishte op een minuut van winnares Reusser knap als vijfde. De Oostenrijkse lerares wiskunde verraste in Tokio vriend en vijand door na een lange solo het goud te veroveren.

Van Dijk werd vier keer Europees kampioene in het tijdrijden. Dit jaar werd ze ook Nederlands kampioene tijdrijden, voor Markus. De 27-jarige Markus pakte een paar dagen later de Nederlandse titel op de weg.

Van Dijk
Ellen van Dijk was slechts vijf seconden langzamer dan Marlen Reusser.

Bissegger één seconde sneller dan titelverdediger Küng

Bij de mannen veroverde Bissegger voor het eerst de Europese titel op de tijdrit. De Zwitser bleef zijn landgenoot en titelverdediger Stefan Küng slechts één seconde voor op het 24 kilometer lange parcours van en naar Fürstenfeldbruck.

Regerend wereldkampioen Filippo Ganna moest zich tevredenstellen met de derde plaats. De Italiaan gaf negen tellen toe op Bissegger.

Van Emden was de enige Nederlandse deelnemer aan de tijdrit. Hij eindigde op 1 minuut en 22 seconden als negende.


Lees meer over:

WielrennenEllen van DijkEK wielrennen

Aanbevolen artikelen