Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Nairo Quintana

Quintana test positief op verboden pijnstiller en verliest zesde plek in Tour

Nairo Quintana is tijdens de Tour de France positief getest op het verboden middel tramadol, meldt de internationale wielerunie UCI. De Colombiaanse renner van Arkéa-Samsic eindigde als zesde in de Tour, maar wordt nu uit de uitslag geschrapt.
Door onze sportredactie

Op 8 en 13 juli zijn bij de 32-jarige Quintana sporen van tramadol aangetroffen. Tramadol is een pijnstiller die sinds maart 2019 op de lijst van verboden middelen staat.

Quintana heeft tien dagen de tijd om de beslissing van de UCI aan te vechten bij het internationaal sporttribunaal CAS. Het is nog niet bekend of Arkéa-Samsic en Quintana dit gaan doen.

De UCI laat weten dat het niet om een dopingovertreding gaat, maar om een overtreding van de medische reglementen, waarvan het doel is om de veiligheid en gezondheid van renners te waarborgen. Quintana wordt daarom niet geschorst. "Aangezien het om een eerste vergrijp gaat, kan Quintana in competitie blijven", meldt de UCI.

Tramadol geldt als een morfineachtige pijnstiller. Het middel is sinds 2019 verboden in het wielrennen vanwege de risicovolle bijwerkingen van de stof. Het kan onder meer misselijkheid, slaperigheid en een verminderde concentratie veroorzaken.

Quintana van start in Vuelta

Quintana verlengde dinsdag nog zijn contract bij Arkéa-Samsic tot 2025. De klimmer gaat vrijdag van start in de Vuelta a España in Utrecht.

In 2016 pakte Quintana de eindwinst in de Ronde van Spanje. De routinier won in 2014 met de Giro d'Italia zijn eerste grote ronde. In 2013 en 2015 eindigde hij als tweede in de Tour de France.


Lees meer over:

Tour de FranceWielrennenNairo Quintana

Aanbevolen artikelen