Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Tom Dumoulin

Dumoulin laat WK schieten en stopt per direct met wielrennen

Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen. De winnaar van de Giro d'Italia in 2017 maakte eerder al bekend aan het einde van het seizoen te stoppen, maar heeft nu ook een streep door het WK in september gezet.
Door onze sportredactie

"Ik had nog één project op mijn verlanglijstje staan ​​om mijn carrière knallend af te sluiten: het wereldkampioenschap in Australië. Ik wilde de weg naar de WK aanpakken zoals ik dat ook met de weg naar de Olympische Spelen in Tokio heb gedaan", aldus Dumoulin.

Bij de tijdrit op de WK in Australië hoopte Dumoulin nog één keer voor een medaille te gaan op het hoogste niveau. De Limburger kondigde begin juni zijn wielerpensioen aan, omdat zijn lichaam naar eigen zeggen niet meer voldoende meewerkt om op topniveau actief te blijven.

"Ik merk dat ik het niet meer kan", licht de 31-jarige Dumoulin zijn keuze om direct te stoppen toe. "De tank is leeg, de benen voelen zwaar aan en de trainingen lopen niet zoals ik had gehoopt. Ik heb niet het gevoel dat ik een goede prestatie kan neerzetten op de WK."

Dumoulin is een van de succesvolste Nederlandse renners ooit. In 2017 schreef hij geschiedenis door als eerste Nederlandse man de Giro d'Italia op zijn naam te schrijven. Het was de eerste Nederlandse eindzege in een grote ronde sinds 1980, toen Joop Zoetemelk zegevierde in de Tour de France.

Beeld uit video: Hierom zet Dumoulin per direct een punt achter zijn loopbaan1:50
Afspelen knop

Hierom zet Dumoulin per direct een punt achter zijn loopbaan

Hierom zet Dumoulin per direct een punt achter zijn loopbaan

Dumoulin kende weinig successen meer

Sinds 2019 kende de carrière van Dumoulin steeds minder hoogtepunten. Hij kampte met blessures en nam een sabbatical van een paar maanden om afstand te nemen van het wielrennen. Wel wist hij op de Olympische Spelen in 2021 nog zilver te winnen in de tijdrit.

"Ondanks dat het afscheid niet is gegaan zoals ik had gehoopt, kijk ik met ongelooflijke trots terug op mijn carrière", aldus Dumoulin. "Ik heb er veel voor gedaan, er jarenlang veel passie in gestopt en schitterende prestaties neergezet."

"Nu is het tijd om van andere dingen te genieten en er te zijn voor de mensen van wie ik houd. Grote dank aan mijn team en iedereen die me heeft gesteund tijdens mijn fantastische carrière. En een speciaal woord van dank aan mijn vrouw, die mij al die jaren heeft gesteund."

Het laatste optreden van Dumoulin was eind juli in de Clásica San Sebastian. Daar wist de Nederlander de finish niet te halen. In mei begon Dumoulin in Italië aan zijn laatste grote ronde, maar ook die kon hij vanwege fysieke problemen niet uitrijden.

Vóór zijn profdebuut reed Dumoulin een jaar in de opleidingsploeg van Rabobank.© ANP
In 2012 debuteerde hij namens Argos-Shimano bij de elite.© ANP
Twee jaar later pakte de Limburger voor het eerst de nationale titel tijdrijden, iets wat hem ook in 2016, 2017 en 2021 zou lukken.© EPA
Dumoulin liet zich in 2015 voor het eerst gelden in een grote ronde door twee ritten in de Vuelta a España te winnen én enkele dagen de rode leiderstrui te dragen. De eindzege moest hij aan Fabio Aru laten.© ANP
Een jaar later liet hij zich voor het eerst gelden in de Giro, waarin hij een rit won. Hij moest er wel opgeven, net als tijdens de Tour van later dat jaar, waarin hij twee keer won.© EPA
In hetzelfde jaar (2016) veroverde specialist Dumoulin zilver op de olympische tijdrit van Rio de Janeiro.© ANP
In 2017 was het raak in de Giro. Het parcours bleek op het lijf geschreven voor Dumoulin, die opnieuw twee keer dagsucces vierde.© EPA
De Giro-winnaar werd bij thuiskomst in Maastricht groots gehuldigd.© ANP
Zijn topseizoen werd nog mooier: in het Noorse Bergen snelde Dumoulin naar de wereldtitel tijdrijden.© ANP
In de Giro van 2018 moest Dumoulin alleen Chris Froome voor zich dulden in het eindklassement.© ANP
Later dat jaar werd ook de Tour de France op een tweede plaats afgesloten. Geraint Thomas won.© ANP
Na een moeizaam 2019, waarin hij zich niet meer op zijn plek voelde bij Team Sunweb, stapte Dumoulin over naar Jumbo-Visma.© ANP
De Nederlander haalde de laatste jaren mede door fysieke ongemakken niet meer zijn oude niveau.© ANP
Begin 2021 maakte Dumoulin bekend door een gebrek aan plezier tijdelijk te stoppen met wielrennen.© Jumbo-Visma
Vlak na zijn rentree veroverde hij knap olympisch zilver op de tijdrit in Tokio.© ANP
Eind 2022 houdt Dumoulin het voor gezien.© ANP
Toon alleen het PlaatjeToon alleen het Plaatje
De fraaie wielercarrière van Tom Dumoulin
De fraaie wielercarrière van Tom Dumoulin

Lees meer over:

WielrennenTom Dumoulin

Aanbevolen artikelen