Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Marianne Vos

Vos verliest door diskwalificatie zege in Zweedse WorldTour-koers

Marianne Vos heeft zondag haar zege in de Postnord Vargarda WestSweden, een Zweedse WorldTour-koers, in moeten leveren. De 35-jarige coureur van Jumbo-Visma is gediskwalificeerd.
Door onze sportredactie

De overwinning gaat daardoor naar Française Audrey Cordon-Ragot, die net als Vos deel uitmaakte van een kopgroep van vier. Lorena Wiebes, die de beslissende slag miste, gaat als nummer vier de boeken in.

"Het is flink balen, maar het is niet anders. Toen ik in de puppy paws-houding lag, besefte ik na een paar seconden dat het niet mocht", aldus Vos over haar diskwalificatie. "Daarna heb ik zo snel mogelijk overgepakt naar de juiste houding, blijkbaar was het toch genoeg voor de UCI om mij te diskwalificeren."

Die specifieke puppy paws-houding, waarbij coureurs de polsen op het stuur leggen, is sinds begin 2021 verboden omdat het valpartijen kan veroorzaken. "Ik baal er wel van, want ik heb er geen voordeel van gehad, maar regels zijn regels", zegt Vos.

De Postnord Vargarda WestSweden telde 125,7 kilometer en ging deels over onverharde wegen. Die zorgden echter niet voor een schifting, het klimmetje op een lokaal circuit deed dat wel.

Onder anderen Ellen van Dijk (zaterdag met Trek-Segafredo succesvol in de WorldTour-ploegentijdrit in Vargarda) probeerde weg te komen, maar de beslissende vlucht kwam tot stand na een aanval van Cordon-Ragot. Vos kon de coureur uit Frankrijk volgen en maakte het daarna af in de sprint. Op dat moment had de routinier de overtreding die haar waarschijnlijk de diskwalificatie kostte al begaan.

Onlangs zegevierde Vos nog in twee ritten in de Tour de France Femmes, de koers waarin ze ook lange tijd aan de leiding ging in het algemeen klassement. In het slotweekeinde in de Vogezen verloor ze haar leidende positie aan Annemiek van Vleuten. Vos zegevierde wel in het puntenklassement.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

Marianne VosWielrennen

Aanbevolen artikelen