Ellen van Dijk en Shirin van Anrooij hebben zaterdag met Trek-Segafredo de Postnord Vargarda WestSweden gewonnen. De Nederlandse rensters waren met hun teamgenoten de snelste in de WorldTour-ploegentijdrit in Zweden.

Trek-Segafredo legden het 35,6 kilometer lange parcours van en naar Vargarda af in 44 minuten en 56 seconden. Naast Van Dijk en Van Anrooij bestond de ploeg uit de Française Audrey Cordon-Ragot, Lauretta Hanson en Chloe Hosking uit Australië en de Deense Amalie Dideriksen.

De twintigjarige Van Anrooij won eind vorige maand het jongerenklassement in de Tour de France Femmes. Van Dijk werd een maand eerder Nederlands kampioen tijdrijden en is ook regerend wereldkampioen tijdrijden.

SD Worx, met onder anderen Chantal van den Broek-Blaak en Demi Vollering, werd op 38 seconden tweede in Zweden. De Nederlandse formatie besloot met slechts vijf rensters te starten.

Team DSM, waarvoor onder meer Lorena Wiebes in actie kwam, eindigde op 49 seconden als derde. Jumbo-Visma moest op ruim een minuut genoegen nemen met de vierde plaats. Parkhotel Valkenburg, de vierde Nederlandse ploeg aan de start, werd zevende.

Trek-Segafredo was ruim een halve minuut sneller dan SD Worx.

Trek-Segafredo was ruim een halve minuut sneller dan SD Worx.
Trek-Segafredo was ruim een halve minuut sneller dan SD Worx.
Foto: Getty Images

Trek miste met zieke Longo Borghini 'grote motor'

"Het is heel speciaal om een ploegentijdrit te winnen en samen op het podium te staan, want je doet het echt samen", zei Van Dijk. "Eerlijk gezegd was ik er vooraf niet zo zeker van dat we deze ploegentijdrit konden winnen, want Elisa Longo Borghini werd vrijdag ziek. We misten dus een grote motor."

"Onderweg kregen we te maken met pech, want Lauretta Hanson reed lek en we raakten ook Chloe Hosking kwijt. We hadden al snel nog maar vier rensters over en we wisten dat we in ieder geval met z'n vieren moesten finishen. Amalie Dideriksen had het lastig en omdat zij de zwakste schakel was, moesten we ons tempo aan haar aanpassen. Dat we ondanks al die uitdagingen toch hebben gewonnen, maakt het alleen maar mooier."

SD Worx ontsnapte in de laatste honderden meters aan een valpartij. Vollering, die voorop reed, volgde in eerste instantie een motor die kort voor de finish rechtsaf moest slaan. "We zagen het gebeuren en riepen al naar haar", zei Van den Broek-Blaak. "Die motor moest een afslag eerder hebben dan wij. Het was een klein foutje. Gelukkig konden we een crash voorkomen. We zijn blij met deze tweede plaats."

De ploegentijdrit in Vargarda stond drie jaar geleden voor het laatst op het programma. Door de coronapandemie ging de wedstrijd in 2020 en 2021 niet door. Zondag staat opnieuw een WorldTour-koers op het programma in Zweden. Dan leggen de rensters individueel 125,7 kilometer van en naar Vargarda af.