Fabio Jakobsen en Lorena Wiebes moeten deze maand voor goud gaan zorgen op de EK wielrennen op de weg in München. De twee zijn de blikvangers bij Nederland.

De selecties van bondscoaches Koos Moerenhout en Loes Gunnewijk zijn vanwege het vlakke parcours op de twee topsprinters afgestemd. In de tijdrit zijn Jos van Emden en Ellen van Dijk de belangrijkste namen.

Bij de mannen doen naast Jakobsen ook Van Emden, Danny van Poppel, Daan Hoole, Nils Eekhoff, Pascal Eenkhoorn, Jan Maas en Elmar Reinders mee aan de wegrit op 14 augustus.

"Met deze sterke ploeg kunnen we Fabio goed ondersteunen en willen we hem op de best mogelijke plek afzetten voor een massasprint", aldus Moerenhout. In de tijdrit op 17 augustus is volgens hem een plek in de top tien voor Van Emden "een realistische doelstelling".

Vrouwen gaan voor dubbel goud

Bij de vrouwen krijgt Wiebes, die onlangs moest opgeven in de Tour de France Femmes, op 21 augustus de hulp van Van Dijk, Riejanne Markus, Demi Vollering, Charlotte Kool, Floortje Mackaij, Jeanne Korevaar en Anouska Koster.

"Lorena Wiebes is op dit moment een van de snelste vrouwen van het peloton. Tijdens de Tour de France Femmes pakte ze op die manier twee ritoverwinningen", zegt Gunnewijk.

"We gaan voor dubbel goud", voegt de bondscoach eraan toe over de kansen van wereldkampioene Van Dijk in de tijdrit op 17 augustus. Ook Markus doet aan de tijdrit mee.

Aan de vorige EK-editie, vorig jaar in Italië, hield Nederland bij de elite twee medailles over. Van Dijk werd Europees kampioene op de weg en pakte zilver in de tijdrit.