Annemiek van Vleuten heeft zondag de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De Nederlandse renster sloot de Franse wielerronde in stijl af door ook de loodzware slotrit te winnen.

Van Vleuten sprong in de achtste etappe op 5 kilometer van de finish weg bij de concurrentie. Ze bouwde haar voorsprong op La Super Planche des Belles Filles steeds verder uit en soleerde naar de winst.

Demi Vollering kwam op een halve minuut van Van Vleuten als tweede over de finish en de Italiaanse Silvia Persico werd op bijna twee minuten derde. In het eindklassement werd Vollering op bijna vier minuten ook tweede en eindigde de Poolse Katarzyna Niewiadoma als derde.

Zaterdag legde Van Vleuten de basis voor haar eindzege. De 39-jarige renster van Movistar, die eerder deze week nog tijd verloor door buikgriep, bekroonde een indrukwekkende solo van 62 kilometer met de ritzege en de gele leiderstrui. Hierdoor begon ze met bijna 3,5 minuut voorsprong op Vollering aan de slotrit.

Van Vleuten won de Tour in 2017 en 2018 ook al, maar toen ging het om een eendaagse koers. Dit jaar ging de vrouwenversie van de Tour voor het eerst in jaren weer over meerdere etappes. Voor Van Vleuten is het de tweede eindzege in een maand. Begin juli was ze voor de derde keer de sterkste in de Giro Donne.

Ook de winst in het punten-, berg- en het jongerenklassement ging naar een Nederlandse. Marianne Vos won de groene trui, Vollering de bolletjestrui en Shirin van Anrooij de witte trui.

Van Vleuten rijdt in stijl naar eindzege in Tour de France
45
Van Vleuten rijdt in stijl naar eindzege in Tour de France

Eindklassement Tour de France Femmes

  • 1. Annemiek van Vleuten (Ned) 26:55.44
  • 2. Demi Vollering (Ned) +3.48
  • 3. Katarzyna Niewiadoma (Pol) +6.35
  • 4. Juliette Labous (Fra) +7.28
  • 5. Silvia Persico (Ita) +8.00
  • 6. Elisa Longo Borghini (Ita) +8.26
  • 7. Cecilie Uttrup Ludwig (Den) +8.59
  • 8. Évita Muzic (Fra) +13.54
  • 9. Veronica Ewers (VS) +15.05
  • 10. Mavi García (Spa) +15.15

Vier Nederlandse rensters in vroege vlucht

De achtste en laatste etappe in de Tour de France Femmes ging over 123,3 kilometer van Lure naar La Super Planche des Belles Filles. Na beklimmingen van de eerste en de tweede categorie lag de finish op een col van de eerste categorie.

Op de Ballon d'Alsace (9 kilometer à 6,9 procent), de tweede klim van de dag, reed een kopgroep van dertien rensters ruim een minuut voor het peloton uit. Tot dit gezelschap behoorden onder anderen Pauliena Rooijakkers, Riejanne Markus, Yara Kastelijn en Jeanne Korevaar.

Op de slotklim (7 kilometer à 8,6 procent) sprong Rooijakkers vooraan al snel weg. De Nederlandse reed even alleen op kop, maar werd al snel gepasseerd door de Spaanse Mavi García.

Vervolgens ging Van Vleuten in de aanval. In een mum van tijd reed ze voorbij Rooijakkers en Garcia, waarna ze ook Vollering achterliet. De olympisch kampioene op de tijdrit vergrootte haar voorsprong op het loodzware deel met stukken van 24 procent stijging en soleerde naar haar tweede dagzege op rij.

Annemiek van Vleuten boekte op La Super Planche des Belles Filles haar tweede ritzege op rij.

Annemiek van Vleuten boekte op La Super Planche des Belles Filles haar tweede ritzege op rij.
Annemiek van Vleuten boekte op La Super Planche des Belles Filles haar tweede ritzege op rij.
Foto: Getty Images