Goedendag en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Nemo Schillemans en vandaag houd ik je hier op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de eerste etappe van de Tour de France. Veel plezier!

 • Tour de France
 • Eerste etappe (tijdrit)
 • Kopenhagen-Kopenhagen (13,2 km)
 • Lampaert wint verrassend en start zaterdag in het geel
vrijdag 1 juli om 17:41
Dat was het voor vandaag. De openingstijdrit van de 109e Tour de France is verrassend gewonnen door Yves Lampaert, die morgen in het geel zal starten. Dan zijn we er uiteraard ook weer met een liveblog rond de tweede etappe van de Tour, waar de renners in een vlakke rit van Roskilde naar Nyborg (202,2 km) zullen rijden. Tot dan!
vrijdag 1 juli om 17:32
Tadej Pogacar sloot de vorige Tour de France af als de leider van het jeugdklassement, en heeft ook na vandaag weer de leiding te pakken in de 109e editie van de Tour. Hij vervolgt nu een reeks van maar liefst 31 etappes waarin hij de leider is van dit klassement. Deze begon op 11 september 2020, toen hij in de dertiende etappe van de 107e editie van de Tour bovenaan kwam te staan.
vrijdag 1 juli om 17:26
Lampaert: "Ik denk dat ik dit pas ga realiseren wanneer de Tour voorbij is, of maandag wanneer ik mijn vriendin zie. Ik denk dat ik trots op mezelf moet zijn", vertelt een geëmotioneerde Lampaert. "Ik ga denken aan Tim Declercq die naar huis moest vanwege COVID-19. Hij is mijn beste vriend en ik had dit graag met hem willen vieren."
vrijdag 1 juli om 17:24
Op het podium schudt Lampaert nog altijd het hoofd. De hand gaat geregeld naar de ogen om zijn tranen weg te vegen. Yves Lampaert wint de eerste etappe van de Tour de France.
vrijdag 1 juli om 17:21
Lampaert: 'Hier had ik nooit van durven dromen'
Yves Lampaert staat met tranen in zijn ogen voor de camera. "Mijn hoofd explodeert. Ik kwam hier met de verwachting dat een top 10-plek top zou zijn, maar dat ik België nu trots kan maken, had ik nooit verwacht. Ik kan het niet geloven. Ik weet dat ik een goede conditie heb, maar dit is iets waar ik nooit van had durven dromen. Ik heb gewoon het geel. Om Van Aert, Van der Poel en Ganna te kunnen verslaan, dat voelt zo bizar", vertelt de Belg kort na de race.
vrijdag 1 juli om 17:11
Yves Lampaert wint de openingstijdrit en verovert het geel!

De Belg krijgt tranen in de ogen zodra de laatste renner over de streep komt. In een tijd van 15 minuten en 17 seconden komt Lampaert het snelst over de finish. Hij mag morgen in het geel van start in de tweede etappe.
vrijdag 1 juli om 17:11
Filippo Ganna was voor vandaag de torenhoge favoriet, maar kwam niet verder dan de vierde plek.
vrijdag 1 juli om 17:09
In het slot van de etappe begint het toch weer te regenen, maar over zes minuten is de etappe voorbij. Er zijn nog maar twee mannen onderweg. Yves Lampaert houdt het ondertussen niet meer.
vrijdag 1 juli om 17:03
Thomas Pidcock klokt de 21e tussentijd: 7.41,38. Het lijkt niet meer in de soep te kunnen lopen voor Lampaert.
vrijdag 1 juli om 16:59
Mikkel Honoré komt lelijk ten val en ook Alexey Lutsenko lijkt het niet te redden. Bij Quick-Step mogen ze voorzichtig een feestje gaan vieren.
vrijdag 1 juli om 16:55
Marc Soler, de laatste renner, vertrekt. Over vijftien minuten weten we definitief of we morgen Yves Lampaert in het geel aan de start zien verschijnen.
vrijdag 1 juli om 16:53
Tom Pidcock vertrekt als een-na-laatste renner van het veld.
vrijdag 1 juli om 16:52
Ook Alberto Bettiol ligt bij de tussenstreep al 22 seconden achter en zal dit waarschijnlijk niet meer overbruggen. Lampaert heeft écht iets bijzonders gedaan.
vrijdag 1 juli om 16:46
Het is nog te vroeg om Yves Lampaert als winnaar in te vullen, maar voorlopig komt er niemand in de buurt. Om 18.55 uur vertrekt Marc Soler als laatste renner van het peloton.
vrijdag 1 juli om 16:43
Eindelijk hebben we weer een renner die de top tien binnendringt. Dylan Teuns wordt hier de derde Belg en rijdt twintig seconden langzamer dan Lampaert naar de tiende plek.
vrijdag 1 juli om 16:38
Skujins, de nationaal kampioen tijdrijden van Letland, is vertrokken. Wat kan hij?
vrijdag 1 juli om 16:29
Wout van Aert reageert op het mislopen van de gele trui voor de camera van de NOS. "Het was mooi als ik de eerste tijd had gehad, maar Yves heeft het nog beter gedaan dan en ik en daar moet ik me bij neerleggen. Ik weet niet hoeveel verschil de natheid van de weg heeft gemaakt, maar Yves reed in totaal vijf seconden sneller dan ik. Dat is niet niks."
vrijdag 1 juli om 16:26
Vooralsnog komt er bij het tussenpunt niemand in de buurt van de toptijden. We kijken vooral nog naar Castroviejo, Bettiol en Lutsenko.
vrijdag 1 juli om 16:18
Het gaat er nog om spannen, want de weg is inmiddels (voor het eerst vandaag) kurkdroog. Yves Lampaert reed niet op een zeiknatte weg, maar moest zo nu en dan nog wel uitkijken voor een slippertje. Wie maakt er gebruik van de verbeterde weersomstandigheden? Alberto Dainese verschijnt aan de start.
vrijdag 1 juli om 16:15
Nog één uurtje en dan weten we definitief wie er morgen in het geel gaat rijden. Zojuist is Chris Froome vertrokken voor zijn tijdrit.
vrijdag 1 juli om 16:14
De eerste reactie van Lampaert kort na de rit: "Ik kan het niet geloven, maar ik reken er ook nog niet op. Iemand zal nog wel een snellere tijd wegzetten. Ik heb het parcours niet eens verkend."
vrijdag 1 juli om 16:09
Lampaert reed pas twee keer eerder een tijdrit in de Tour de France. Destijds finishte hij als 86e (2018) en als 55e (2019). Behoudt hij vandaag de snelste tijd?
vrijdag 1 juli om 16:06
Kan iemand nog verrassen zodra het hélemaal droog wordt? Onder anderen Pidcock en Lutsenko verschijnen zo nog aan de start.
vrijdag 1 juli om 16:04
Het is uiteraard nog niet gedaan, maar wie kan er nog aan de tijd van Lampaert komen?  

 1. Yves Lampaert 15.18
 2. Wout van Aert 15.22
 3. Tadej Pogacar 15.24
 4. Filippo Ganna 15.27
 5. Mathieu van der Poel 15.30
vrijdag 1 juli om 16:00
Yves Lampaert klokt de snelste tijd! De Belg lijkt er veel baat bij te hebben dat de weg steeds droger en droger wordt. Hij klokt 15.17,76 en dus kan er voorzichtig een feestje worden gevierd bij Quick-Step. Laten we hopen dat bij Jumbo-Visma de champagneflessen nog dicht waren...
vrijdag 1 juli om 15:58
Lampaert moet nog 1 kilometer. Kan hij de tijd van Van Aert overtreffen?
vrijdag 1 juli om 15:57
Alleen Franse renners (33 keer) hebben de eerste etappe van de Tour vaker gewonnen dan Belgische renners (21 keer).
vrijdag 1 juli om 15:56
Yves Lampaert rijdt virtueel sneller dan Van Aert! Neemt de ene Belg het stokje over van de ander?
vrijdag 1 juli om 15:55
In de tussentijd rijdt Yves Lampaert 'slechts' vijf seconden langzamer dan Van Aert. Kan hij in het tweede gedeelte nog wat meer naar hem toe rijden?
vrijdag 1 juli om 15:54
Primoz Roglic gaat ervan uit dat er niet veel meer zal veranderen in de top van de wedstrijd. "Ik ben blij met mijn prestatie vandaag, en ik ben blij dat ik de eerste dag ben doorgekomen. Dit is een goed resultaat voor het team, met Wout natuurlijk. Tijd om het te vieren."
vrijdag 1 juli om 15:48
Dylan van Baarle en Steven Kruiswijk zijn vertrokken.
vrijdag 1 juli om 15:42
Christophe Laporte finisht na de harde val 31 seconden langzamer dan Van Aert en klokt daarmee de 21e tijd tot dusver. Daar zal de Fransman van balen, want hij reed voor zijn val de snelste tussentijd.
vrijdag 1 juli om 15:41
Kasper Asgreen stelt teleur en finisht niet tussen de grote namen.
vrijdag 1 juli om 15:40
Van der Poel: 'Bochten net iets beter dan ik dacht'
Mathieu van der Poel reageert voor de camera van de NOS op de tijden van Van Aert en Ganna. "Ik wist wat ik ongeveer moest rijden om dichtbij te komen. Hoewel ik daar niet in de buurt zat, scheelde het uiteindelijk toch niet zoveel. Het zijn denk ik dan toch de natte bochten die ik net iets beter heb gedaan dan dat ik dacht", vertelt Van der Poel. "Ik denk niet dat de volgende twee etappes veel kansen gaan opleveren, maar wie weet dat ik daarna een poging kan wagen tot het geel."
vrijdag 1 juli om 15:36
Christophe Laporte gaat hard onderuit! Zonde voor de Fransman, die op weg was naar een mooie tijd. Hij rijdt inmiddels virtueel zes seconden achter Van Aert.
vrijdag 1 juli om 15:35
Wat krijgen we nou? Christophe Laporte klokt de snelste tussentijd! Hij rijdt met 7.29,54 bijna twee seconden sneller dan Bauke Mollema.
vrijdag 1 juli om 15:35
Quinn Simmons, de jongste rijder van het veld, is zojuist vertrokken. Dit zijn de vijf jongste deelnemers van de Tour: 

 1. Quinn Simmons (21 jaar en 54 dagen)
 2. Kevin Vermaerke (21 jaar en 258 dagen)
 3. Tom Pidcock (22 jaar en 336 dagen)
 4. Matis Louvel (22 jaar en 347 dagen)
 5. Matteo Jorgenson (23 jaar en 0 dagen)
vrijdag 1 juli om 15:32
Asgreen geeft bij de tussenstreep al ruim twintig seconden toe op Van Aert. Hoe wil hij dat nog goed maken?
vrijdag 1 juli om 15:30
Wout van Aert zou de eerste Belg kunnen worden die de openingsetappe van de Tour wint sinds Philippe Gilbert in 2011. Gilbert, die aanstaande dinsdag veertig wordt, finishte zojuist in 16.40,37.